Galleri: Den himmelske freds plass spøker fremdeles etter 25 år

To kjente fotojournalister, som også er eneggede tvillinger, var vitner til de håpefulle demonstrasjonene og det voldelige etterspillet. Les deres historie og se de gripende bildene i galleriet nedenfor.

6. juni 2014 av Eve Conant

David Turnley var i Paris da han ble ringt opp. Broren Peter var i Beijing for å dekke den sovjetiske lederen Mikhail Gorbatjovs besøk i Kina, men fulgte samtidig en annen og mer spennende nyhetsutvikling. En liten gruppe studenter hadde tatt til gatene for å demonstrere på Den himmelske freds plass – og de økte raskt i antall.

”Jeg tror det er noe under oppseiling her”, sa Peter til broren. Du blir nødt til å være med i dekningen av det, oppfordet Peter.

Det som startet med en håndfull studenter, ”utviklet seg raskt til 10 000 og et par dager senere én million”, husker Peter, og alle demonstrerte de for større politisk og personlig frihet. 1989 var et år med historiske forandringer i fastgrodde politiske systemer som Sovjetunionen og Sør-Afrika, og de kinesiske studentene ønsket å ta del i det.

David fløy over for å være med i dekningen av hendelsene, og da han gikk rundt blant de hundretusentalls demonstrantene som raskt fylte Den himmelske freds plass, ”kunne man fornemme en opphøyet fellesskapsånd”, sier han. ”Det var euforisk.”

Men euforien varte ikke lenge. Folkets frigjøringshær tok oppstilling utenfor byen. Fotografene fulgte noen av studentene da de bega seg bort til militærkonvoiene for å be dem innstendig om ikke å gripe inn. Da hæren til slutt slo ned på demonstrasjonene, var David og Peter på pletten og fotograferte de brutale hendelsene og frykten som spredte seg.

Begge har fotografert mange kriger og oppstander i verden de siste 30 år, men Den himmelske freds plass skiller seg ut som noe som berørte dem dypt både profesjonelt og personlig. Begge sier at de følte seg beæret over å ha bevitnet studentenes mot på Den himmelske freds plass, og at det fremdeles preger dem 25 år senere.

”Disse hendelsene var langt større enn noe enkeltmenneskes verk”, sier Peter. ”Jeg glemmer aldri hvor nedslående hendelsene på Den himmelske freds plass føltes i hjertet. Den dag i dag kan jeg kjenne arrene fra det som skjedde den gangen.”

Kanskje du er interessert i ...

Les også