Ga ørkenklima ideen til dødskultmumier?

Naturlig inntørkede lik kan ha inspirert et søramerikansk folk til å lage sine egne kunstferdige mumier, forteller en ny undersøkelse i Chile.

27. august 2012 av Ker Than, National Geographic News

Chinchorrofolket bodde i fiskerlandsbyer langs kysten av Chile og Peru og hadde allerede begynt å mumifisere kropper i 5050 før vår tidsregning, flere tusen år før egypterne. Arkeologer har lenge lurt på hvordan denne praksisen – og en tilknyttet dødskult – oppstod, og noen har hatt en teori om at den ble importert fra det betydelig fuktigere Amazonasbekkenet.

Naturlig inntørkede lik som det på bildet har trolig inspirert områdets eldgamle chinchorrofolk til selv å mumifisere sine døde, mener forskere i en ny undersøkelse. Ifølge forskernes teori ble denne praksisen utbredt i en periode med naturlig velstand og befolkningstilvekst, da chinchorrofolket var bedre i stand til å gå nye veier og utvikle seg kulturelt.

"Vår undersøkelse er en av de få som dokumenterer fremkomsten av sosial kompleksitet som følge av miljømessige forandringer" – i dette tilfellet klimaforandringer, som tørket ut Atacama, sier lederen av undersøkelsen, Pablo Marquet.

"Hittil har det stort sett blitt lagt vekt på hvordan miljømessige forandringer har fått samfunn til å bryte sammen", sier Pablo Marquet, som er arkeolog ved det katolske universitetet i Santiago i Chile.

Kanskje du er interessert i ...

Les også