Fredens symbol

For 50 år siden marsjerte de første demonstrantene for fred. De hadde med et logo som skulle bli et verdensomspennende symbol.

6. november 2009

En regnfull påske for 50 år siden startet en flokk demonstranter en firedagers marsj fra London til fordel for den nystartede kampanjen mot atomvåpen. En ny bevegelse trenger et nytt symbol, så på demonstrantenes skilt stod det en enkelt logo som siden har blitt det universelle symbolet for fred.

Tegnet er verken fotavtrykket fra en due eller en kylling, slik enkelte kritikere har hevdet. Kunstneren Gerald Holtom, som designet symbolet, brukte semaforer, som er et signalsystem basert på to håndholdte flagg. Symbolet kombinerer forbokstavene i nuclear disarmament (atomnedrustning), selv om han senere sa at det også representerte ham selv med armene utslått i fortvilelse.

Det er med vilje aldri søkt om opphavsrett til tegnet, og det har blitt brukt til alt fra krigsprotester til sigarettreklamer. Det lett gjenkjennelige symbolet er også lett å tegne feil – utelater man det midterste beinet, blir fredstegnet til logoen for Mercedes-Benz.

Kanskje du er interessert i ...

Les også