Fortidens forsvunne konger

I regntiden i 1533 – et gunstigt tidspunkt for en kroning – hadde tusenvis av folk stimlet sammen på hovedplassen i Cusco for å feire den nye tenåringskongens ankomst. To år tidligere hadde fremmede erobrere landet i nordenden av riket midt under en borgerkrig. Spanjolene, som var kledd i metallrustninger og hadde dødelige nye våpen, hadde reist til den nordlige inkabyen Cajamarca, der de tok inkakongen Atahuallpa til fange.

14. april 2011

I regntiden i 1533 – et gunstigt tidspunkt for en kroning – hadde tusenvis av folk stimlet sammen på hovedplassen i Cusco for å feire den nye tenåringskongens ankomst. To år tidligere hadde fremmede erobrere landet i nordenden av riket midt under en borgerkrig. Spanjolene, som var kledd i metallrustninger og hadde dødelige nye våpen, hadde reist til den nordlige inkabyen Cajamarca, der de tok inkakongen Atahuallpa til fange. Åtte måneder senere henrettet de den kongelige fangen, og i 1533 valgte lederen, Francisco Pizarro, ut en ung prins, Manco Inka Yupanqui, som skulle regjere som marionettkonge.

I det fjerne kunne man høre bærernes lovsang til den unge kongen i gatene. Tilskuerne ble tause da de så den unge mannen av kongeslekt komme inn på plassen i følge med mumiene av forfedrene sine, som hver enkelt var rikt påkledd og plassert på en prektig bærestol. Alle de inntørkede kongene og gemalinnene deres minnet om at Manco Inka kom fra en gammel kongeslekt. Andre steder viste regenter kanskje fram statuer eller malerier av sine gloriøse forfedre. Inkakongene gikk et skritt videre og stilte ut de perfekt bevarte kroppene av anene sine.

I de følgende månedene beslagla spanjolene palassene i Cusco og de store landeiendommene og tok kvinner av kongeslekt som elskerinner eller koner. Manco Inka ble rasende og i 1536 prøvde han å fordrive dem. Da hæren hans led nederlag, flyktet han fra Cusco til jungelbyen Vilcabamba. Derifra organiserte han geriljaangrep. Det lyktes først spanjolene å erobre makten over tilfluktsstedet hans i 1572.

I denne urolige perioden begynte inkaenes vidt forgreinede veinett, lagerbygninger, templer og landeiendommer å forfalle sakte, men sikkert. Mens imperiet smuldret opp, gjorde inkaene og etterkommerne deres et tappert forsøk på å verne om imperiets autoritetssymboler. Tjenere samlet inn de dyrebare mumiene av de hellige kongene og gjemte dem rundt i Cusco, der de ble tilbedt i hemmelighet – og i trass mot de spanske prestene. I 1559 bestemte Cuscos øverstkommanderende, Juan Polo de Ondegardo, seg for å utrydde denne avgudsdyrkelsen. Han satte i gang en offisiell ettersøkning etter mumiene og avhørte hundrevis av personer før han endelig greide å oppspore og beslaglegge restene etter 11 inkakonger og en hel rekke dronninger.

I en periode stilte kolonimakten ut mumiene av Pachacuti, Huayna Capac og to andre kongelige som rariteter på San Andrés-sykehuset i Lima, der det bare var europeiske pasienter. Men mumiene ble ødelagt av det fuktige kystklimaet. Så spanjolene begravde i hemmelighet de største inkakongene i Lima, langt fra Andesfjellene og de menneskene som elsket og tilba dem.

I 2001 begynte Brian Bauer og to peruanske kolleger, historikeren Teodoro Hampe Martínez og arkeologen Antonio Coello Rodríguez, å lete etter de kongelige mumiene i håp om å rette opp en historisk ugjerning og gi peruanerne en viktig del av sin kulturarv tilbake. ”Kan du forestille deg hvordan amerikanske borgere ville ha opplevd det hvis britene hadde tatt likene av alle de første presidentene med seg tilbake til London under krigen i 1812?” spør Bauer.

Brian Bauer og kollegene hans gjennomgikk gamle arkitekttegninger over San Andrés-sykehuset, som i dag er en jenteskole midt i Lima. De fant flere mulige steder der Pachacuti og Huayna Capac kunne ligge gravlagt. Ved hjelp av radar, som kan trenge gjennom bakken, undersøkte de mulighetene og fant noe som så ut til å kunne være en underjordisk krypt. Men da arkeologene omsider fikk gravd seg ned og åpnet døren inn til et støvete kammer, ble de slukøret. Krypten var tom. Trolig har håndverkere fjernet innholdet da de renoverte sykehuset etter et alvorlig jordskjelv, sier Brian Bauer. I dag er det ingen som kan si hvor de største kongene i Peru hviler. ”De kongelige inkamumienes skjebne er fremdeles uviss”, konkluderer Brian Bauer.

Kanskje du er interessert i ...

Les også