Bilder: Utrolige forsteinede mumiehoder

Hodet deres kan skrelles som en løk, og selv om de er opptil 150 år gamle, er disse italienske mumiene utrolig livaktige. Nå vet vi hvorfor.

21. februar 2012 av James Owen, National Geographic News

Anatom Giovan Battista Rini (1795–1856), som arbeidet i byen Salò, "forsteinet" likene og kroppsdelene ved å bade dem i en cocktail av kvikksølv og andre tungmetaller. Det viser nye kjemiske analyser og CT-skanninger, som vil bli beskrevet i et kommende nummer av magasinet Clinical Anatomy.

Med denne undersøkelsen er det første gang at en samling italienske mumier preparert for å brukes i anatomiske studier, er blitt analysert i detaljer, sier et medlem av undersøkelsesteamet, Dario Piombino-Mascali, som er rettsmedisinsk antropolog ved instituttet for mumier og ismannen i Bolzano.

Samlingen har vært beregnet på undervisning og studier, og er fremstilt ved hjelp av en metode som kalles forsteining. Likene, som er gjort klar til fremvisning av innvendige kroppsdeler, har fått fjernet huden og de underliggende vevslagene før konserveringen. Dette er trolig gjort med kirurgiske instrumenter, selv om samtidige rapporter forteller at det enkelte ganger ble brukt kjøttetende insekter som f.eks. larver, sier Piombino-Mascali.

Forsteiningen går ut på å erstatte organisk stoff med mineralsk, og den har gjort prøveeksemplarene svært harde. "De har en treaktig konsistens", sier Piombino-Mascali.

"I Italia hadde vi flere personer som forsteinet menneskelik" i det 19. århundret, legger han til. "Noen av dem utførte svært godt håndverk."

Et åpent sinn Et montert menneskehode med direkte innsyn til hjernen. Det er bare én av åtte glemte, men utrolig godt bevarte italienske 1800-tallsmumier, hvis konserveringsmessige hemmeligheter først nylig er avslørt. Foto: Dario Piombino-Mascali, EURAC & Clinical Anatomy/Wiley.

Det hekseaktige utseendet til en 1800-tallskvinnes avskårne hode (vist i en CT-skanner) forsterkes av falske øyne og hår som er tilføyd for lenge siden for å gi et mer realistisk inntrykk. Skanninger avslørte at mumiens egne øyne, selv om de hadde skrumpet inn, hadde overlevd bak de falske erstatningene. Foto: Dario Piombino-Mascali, EURAC & Clinical Anatomy/Wiley

Dette mumifiserte mannshodet og skuldrene ble trolig atskilt for å vise muskler, luftveier, blodkar og andre indre funksjoner. Foto: Dario Piombino-Mascali, EURAC & Clinical Anatomy/Wiley.

Kanskje du er interessert i ...

Les også