1500 år gammel tidskapsel funnet i Wales

48 graver med intakte skjeletter har dukket opp i Wales. Funnet kan gi et unikt innblikk i hvordan livet var i landet i tiden under og etter den romerske okkupasjonen.

26. mai 2016 av Nanna Apergis

Et fantastisk funn av nasjonal betydning, er beskrivelsen eksperter gir funnet av en kirkegård fra femte århundre nordøst i Wales.

Området er ellers kjent for å ha jord med svært lav ph-verdi, og de fleste arkeologiske funn er derfor helt eller delvis oppløst. Men på kirkegården som nylig dukket opp, er alt bevart - selv de aller minste knoklene i skjelettenes hender og føtter.

"Å finne en kirkegård som ennå er i så god stand, er som å finne en tidskapsel som et lokalsamfunn etterlot til oss for 1500 år siden," sier Iwan Parry fra Archeolog Brython Archaeology.

Den romerske arven

Det nordlige Wales har en blodig historie. I de første århundrene e.Kr. angrep og okkuperte romerne området gang på gang og drev innbyggerne på flukt. Etter hvert fikk nordeuropeerne gjenerobret landet, og i år 410 e.Kr. forlot de siste romerne Wales.

Ekspertene har datert kirkegården til perioden like etter at romerne dro, og funnet kan derfor kaste lys over hvor mye den romerske arven har påvirket Wales' senere utvikling.

Nålevende slektninger

Både skjeletter og kunst fra kirkegården skal nå analyseres, og forskerne håper at det kan gi dypere og grundigere kunnskap om de som levde i Wales like at romerne var der - deres helse, hva de spiste og hvordan og når de døde, forklarer Iwan Parry og fortsetter:

"Kanskje kan vi til og med finne ut om det i dag lever folk som nedstammer direkte fra dem."

Kanskje du er interessert i ...

Les også