Opplev Islands eksplosive skjønnhet

Vulkaner, isbreer, mennesker og ... sauer har gjennom tusen år formet det utrolige landskapet på øya. Se de fantastiske bildene.

3. mai 2012

Gjennom århundrer har mennesker (og sauer) satt ugjenkallelige avtrykk på det islandske landskapet. Men det som står igjen, er likevel spektakulært.

Vulkanene på Island

Vulkaner har bygd Island og holdt øya over bølgene i Atlanteren i minst 16 millioner år, og med et par års mellomrom er det vulkanutbrudd der. I 2010 hadde vulkanen Eyjafjallajökull utbrudd og stanset stort sett alt lufttrafikk i hele Europa.

Isbreene på Island

Isbreer begynte å komme og gå for rundt tre millioner år siden, enda før de globale istidene satte inn. I dag er de på vikende front, men de dekker fremdeles de høyeste vulkanene.

Mennesker på Island

Det sies at de første menneskene kom til Island fra Norge i 874 – bare tre år etter et par enorme vulkanutbrudd. Før 871 lå Island stort sett øde. Mennesker fylte det tomme landet med liv, men de blottla det også. Bjørkeskoger fylte en gang lavland og daler og dekket minst en firedel av landet; nå er det én prosent.

Sauer på Island

Nybyggerne tok også med seg krøtter og griser, men så ble klimaet kaldere i 500 år, og langhårede sauer ble de viktigste dyrene. Om sommeren beiter det fremdeles inntil en halv million på de åpne viddene i høylandet.

Få hele reportasjen om Island i tekst og bilder

Klikk på Last ned-knappen nedenfor. Når du klikker, blir du bedt om å registrere deg som bruker. Det tar omtrent et minutt og er helt gratis.

Kanskje du er interessert i ...

Les også