Hvorfor er det en øy som heter Kaffeklubben?

Det finnes en øy utenfor Nord-Grønland som heter Kaffeklubben. Hvorfor heter øya det?

15. juli 2013

Øya Kaffeklubben (grønlandsk: Inuit Qegertaat) er en liten øy som ligger utenfor nordkysten av Peary Land på Nord-Grønland. Øya er verdens nordligste landområde (hvis man ikke også regner med en mindre sandbanke som heter Oodaaq, som ligger litt lenger nord).

Kaffeklubben ble trolig oppdaget i 1900 av den amerikanske polarforskeren Robert Peary, men den første til å gå i land på øya var den danske geologen og polarforskeren Lauge Koch. I 1920–23 stod han i spissen for "Jubileumsekspedisjonen", som skulle feire Hans Egedes ankomst til Grønland i 1721, og han valgte å oppkalle øya etter en kaffeklubb på Mineralogisk museum i København.

Av andre navn med historie i området kan nevnes Independence Fjord, som har fått navnet sitt fordi Robert Peary så den første gang på USAs uavhengighetsdag, 4. juli, i 1892. Kapp Morris Jesup på nordspissen av Peary Land er oppkalt etter en amerikansk bankmann som sørget for støtte til polarekspedisjoner, og en gammel tradisjon for å oppkalle områder etter kongelige betyr at Grønland blant annet har steder som heter Kronprins Christian Land, Kong Frederik VIII Land og Dronning Louise Land.

Kanskje du er interessert i ...

Les også