Galleri: Verdens minste nasjoner

Fra et britisk øyfort fra 2. verdenskrig til en krigersk miniputtnasjon i Nevadaørkenen. Velkommen til verdens mest bisarre kongeriker.

13. april 2016

En konge uten kongedømme er ikke noen umulighet. I århundrer har drømmere med hang til selvstendighet, politiske omveltninger eller bare for moro skyld på tvilsom måte gjort krav på landområder. Noen kaller dem mikronasjoner.

Øya Elleore i Roskilde Fjord ble i 1944 kjøpt av en gruppe lærere og utropt til kongeriket Elleore, der bl.a. boken Robinson Crusoe er forbudt fordi den skulle gi et forvrengt bilde av øylivet. Øya brukes fremdeles av skolene på leirturer.

I Nevadaørkenen ligger republikken Molassia, som selger obligasjoner for å finansiere krigen sin – mot Øst-Tyskland. Og fyrsten av Sealand – et britisk militærfort fra 2. verdenskrig i Nordsjøen – sier at han en gang har forpurret et kuppforsøk.

Ifølge internasjonal lov skal en nasjon ha en regjering, en befolkning og et avgrenset territorium. Noen mikronasjoner har flagg, forfatning og myntenhet, men ikke anerkjennelse. De eksisterer, som grunnleggerne, på kanten av samfunnet.

Kanskje du er interessert i ...

Les også