Utstyrt med kompliserte matematiske formler og forskjellige utsnitt av planeten kan kartografer få den krumme jordoverflaten ned på flatt papir. De kan f.eks. dele inn Jorden i seksjoner...

Galleri: Kartografi i bilder

Hvordan gjengir man Jordens kulerunde form på et plant stykke papir? Landkart har alltid vært National Geographic Societys hjertebarn. Se teknikken bak fremstillingen av National Geographics verdenskart.

3. mars 2010

Se teknikken bak fremstillingen av National Geographics verdenskart. Grafikk: Richard Schlecht

... eller skjære den ut som et trekkspill. Men alle projeksjoner gir forvengninger. Bare på akkurat de punktene der formen berører kloden, er det flate kartet helt nøyaktig. Derfor plasseres kontaktpunktene over de regionene som skal kartlegges mest troverdig.Denne projeksjonen bryter opp arealet på kloden for å minimere forvrengningen av form og målestokkforhold, noe som gjør den spesielt godt egnet til å vise fordelinger av forskjellige informasjoner.

NGs månekart fra 1969 er det første kartet som viser hele Månens overflate, inkl. baksiden, på én enkelt side.

NG-kartet Tyskland med områdene rundt utgis i juli 1944 og brukes ikke bare av troppene i felten, men også av general Eisenhower, statsminister Churchill og president Roosevelt. Kartet blir dessuten USAs offisielle kart over de foreslåtte okkuperte sonene i Tyskland.

Richard E. Byrd er den første som flyr over Nordpolen, takket være et solkompass designet av NGs sjefskartograf, Albert Bumstead. (Magnetiske kompass kan ikke brukes nær polene.) Solkompasset er det første i en rekke av geniale instrumenter som NGs kartavdeling har blitt kjent for.

Den redaksjonelle direktøren for NGs kartavdeling i Washington, Juan Valdes, arbeider på den siste utgaven av verdenskartet, som nå også er oversatt til norsk.

Kanskje du er interessert i ...

Les også