En øy som ikke finnes

I 130 år har verdenskartet vist en øy som slett ikke finnes.

4. desember 2013

Øya Île de Sable (Sandy Island) har gått igjen på kart i over 130 år. Og det til tross for at den aldri har eksistert. Den imaginære øya i Korallhavet øst for Australia har feilaktig vært tegnet inn på kart siden rundt 1880. Kart blir ofte produsert ved å konsultere eldre kart, og det har ført til at feilen har blitt gjentatt.

Måtte seile forbi

Selv da vi fikk satellittbilder, forble feilen uoppdaget. I 2000 uttrykte en National Geographic-leser tvil om hvorvidt Île de Sable fantes. Men uten konkrete beviser fortsatte øya å figurere på kart, som både National Geographic og USAs organisasjon for geografiske undersøkelser (National Geospatial-intelligence Agency) jobbet ut fra. Så i 2012 la australske forskere på vei gjennom området merke til at det ikke var noe land å se ved de koordinatene som Île de Sable burde ligget på.

Flere fantomøyer der ute

Hvordan kunne en ikke-eksisterende øy opptre i offisielle opptegnelser i så lang tid? Sjefgeograf ved National Geographic, Juan José Valdés, sier at området ligger så øde til at det har fått svært liten oppmerksomhet. Ut fra denne betraktningen, sier han, kan det godt være flere fantomøyer på kartene som venter på å bli oppdaget.

Kanskje du er interessert i ...

Les også