La Belle Seine: På elvebunnen

Nesten hver morgen klokken ni hopper dykkere fra brannvesenet i Paris i Seinen og svømmer rundt Île de la Cité.

30. juni 2014 av Cathy Newman

På turen rundt den tåreformede øya midt i elven midt i Paris søker dykkerne på bunnen og finner sykler, bestikk, mobiltelefoner, gamle mynter, krusifikser, skytevåpen og ved et tilfelle en ekte museumsgjenstand: en romersk bøylenål.

De elskende ved Seinen

Ved Pont des Arts, der elskende par setter opp messinghengelåser med navnene sine på, redder de nøkler som er kastet i vannet av par som med denne handlingen vil sikre sin kjærlighet for evig.

Ved en bro lenger oppe i elven, Pont Neuf, som ligger like ved Justispaleet, der det bevilges skilsmisser, finner de gifteringer som har blitt kastet i elven når den evige kjærligheten likevel har vist seg å være av mer flyktig karakter.

Seinen er Paris’ hovedpulsåre, og derfor finner man etterlatenskaper fra mennesker og deres forhold til den. Elven har tjent som ferdselsåre, vollgrav, vannkran, kloakk og vaskebalje. Elveløpet er buet som en krumsabel og deler byen i venstre og høyre bredd. Den venstre tilhørte historisk sett bohemene, og den høyre aristokratene. Denne inndelingen har etter hvert blitt utvannet.

Frankrikes kompass

På selve Île de la Cité, foran Notre Dame, er det lagt ned en kompassrose av bronse i brosteinene, og fra dette point zéro måles alle avstander fra Paris. Seinen er det sentrale punktet i Paris, byens flytende hjerte. ”For pariserne er Seinen et kompass som alltid kan fortelle dem hvor de er”, sier kunsthistorikeren Marina Ferretti.

Den er også, som franskmennene sier, fluide, ”flytende”, i direkte og overført betydning. Overgi deg til det foranderlige og flyt med strømmen, hvisker den. Ikke noe forblir det samme. Det nytter ikke å be Seinen om å ligge stille. Da ville den ikke lenger være en elv.

Seinen forandrer seg etter tidspunktet på dagen og årstidene. Elvestrømmen fører livets og dødens driv- og vrakgods med seg – bortkomne plastleker, villfarne ballonger, sigarettpakker (Gauloises, selvfølgelig), tomme vinflasker og nå og da et lik – og virvler, pisker og skyller det forbi Paris’ monumentale arkitektur. Man kan ikke bade i den samme elven to ganger, sier Heraklit. Elver er fluide.

Artikkelserie:

La Belle Seine Seinen er så mye mer enn en elv. Seinen er en handelsåre, en kilde til kunstnerisk inspirasjon og en drømmeaktig kulisse.

I artikkelserien 'La Belle Seine' kan du bli med på en reise til Paris og møte menneskene som lever livet sitt ved Seinen.

Kanskje du er interessert i ...

Les også