La Belle Seine: Impresjonistene

Impresjonistene flokket seg rundt Seinen og malte den i et dansende fargespill.

30. juni 2014 av Cathy Newman

Impresjonistenes Seine

Impresjonistene destillerte lyset i elven til et skjær av kvikksølv. Claude Monet hadde et flytende atelier på Seinen nær Argenteuil. Henri Matisse hadde et atelier på Quai Saint-Michel.

Den flate, grå vannstripen som tidligere kunstnere malte, ble til et dansende fargespill gjennom impresjonistenes linse. Verkene deres avspeilte ikke bare Seinens, men verdens strømning. ”Impresjonistene så verden forandre seg og malte den på en måte som reflekterte denne nye verden”, sier Marina Ferretti.

Den industrielle revolusjonen hadde gjort sitt inntog. Elektrisiteten hadde hengt opp lysende perler mot nattehimmelen. Paris’ metrobygging var i ferd med å starte. Verdens rytme akselererte. ”Utviklingen var rivende og omskiftelig”, forklarer hun. Akkurat som impresjonistenes penselstrøk.

Artikkelserie:

La Belle Seine Seinen er så mye mer enn en elv. Seinen er en handelsåre, en kilde til kunstnerisk inspirasjon og en drømmeaktig kulisse.

I artikkelserien 'La Belle Seine' kan du bli med på en reise til Paris og møte menneskene som lever livet sitt ved Seinen.

Kanskje du er interessert i ...

Les også