La Belle Seine: En lise for sjelen

”Seinen er den vakreste boulevarden i Paris”, sier Eric Piel, som er pensjonert sjef for psykiatrien på sykehusene i det sentrale Paris. Han har i samarbeid med leger, sykepleiere, pasienter og en arkitekt åpnet en flytende psykiatrisk klinikk.

30. juni 2014 av Cathy Newman

”Seinen er den vakreste boulevarden i Paris”, sier Eric Piel, som bor på Orion og er pensjonert sjef for psykiatrien på sykehusene i det sentrale Paris. Jeg tenkte: ”Hvorfor skulle ikke andre også få lov til å prøve det, og særlig psykisk syke, som ellers aldri ville få sjansen?”

Han så i ånden en flytende psykiatrisk klinikk: et åpent, men likevel beskyttet sted. Leger, sykepleiere og pasienter innledet et samarbeid med en arkitekt, og for fire år siden ble Adamant – som er bygd opp med store glasspartier og glassvegger – sjøsatt.

Aggresjonene forsvant

Pasientene kommer for å få en kopp kaffe eller et lite måltid eller for å prate med det legefaglige personalet, dyrke kunstneriske interesser eller bare nyte utsikten. Aggresjonene forsvant allerede den første dagen. Hvorfor? Det er det ingen som vet, sier direktøren for klinikken, Jean-Paul Hazan. ”Kanskje er det fordi båten gynger”, foreslår oversykepleieren Jacqueline Simonnet.

”Tidligere var alle psykiatriske sykehus gjemt unna”, sier Jean-Paul Hazan. ”Man forsvinner inn bak låste dører. Her er alt åpent i stedet for stengt. Pasientene er svært syke, men det har ikke vært en eneste voldelig episode her.” Han tar en liten pause. ”Jeg tror også at dette prosjektet har forandret oss andre, men det er vanskelig å si nøyaktig hvordan.”

Rom er foranderlige som vann

I de fire morbærtrærne på kaien kan man følge de skiftende årstidene. De er gule om høsten, bladløse om vinteren, lysegrønne om våren og mørkegrønne om sommeren. En skarv svømmer forbi og minner om hvilken stor gave naturen er. Det reflekterte lyset fra elven maler flekker på veggene i det åpne rommet innenfor. Båtens rom er fluide, sier Jacqueline Simonnet, fluide. Glasset visker ut forskjellen på inne og ute.

Det visker også ut grensen – i hvert fall i overført betydning – mellom dem og oss; de marginaliserte psykisk syke og de tilsynelatende normale. ”Vi er alle i samme båt”, sier Gérard Ronzatti, som er arkitekten bak skipsklinikken. Rom er foranderlige som vann. De endrer seg med tiden og begivenhetene.

”Etter revolusjonen ble mange kloster brukt som fengsler”, forteller han ”Man kan være fri eller innesperret i det samme rommet.” En bygning eller et enkelt rom kan virke begrensende eller befriende, slik at sjelen får plass og kanskje beveger seg utenfor. Gérard Ronzatti valgte det siste da han tegnet den flytende klinikken. Adamant er like vakker og omskiftelig som den elven den flyter på.

Artikkelserie:

La Belle Seine Seinen er så mye mer enn en elv. Seinen er en handelsåre, en kilde til kunstnerisk inspirasjon og en drømmeaktig kulisse.

I artikkelserien 'La Belle Seine' kan du bli med på en reise til Paris og møte menneskene som lever livet sitt ved Seinen.

Kanskje du er interessert i ...

Les også