Natten senker seg over lysene i Paris, som skjuler en enorm underjordisk labyrint.

Galleri: Opplev Paris under jorden

Hva gjør man der nede? Jobber, fester, maler – eller utforsker de mørke tunnelene.

17. februar 2011

Hva gjør man der nede? Jobber, fester, maler – eller utforsker de mørke tunnelene. Foto: Stephen Alvarez

En kommunal inspektør fires ned gjennom en sjakt for å inspisere tunnelene, som innimellom raser sammen.

Byinspektør Xavier Duthil sjekker en primitiv kalksteinssøyle laget av gruvearbeidere på begynnelsen av 1800-tallet. Hvis den raser sammen, kan det få store konsekvenser. I 1710 fant gravere under Notre Dame en vakkert utformet søyle reist 1700 år før av båtsmenn på Seinen i den den gangen gallisk-romerske byen Lutetia. Den er nå utstilt på Cluny-museet.

Den hvelvede kjelleren under Chez Georges i Saint-Germain-des-Prés oser av helgeparty. Mange nattklubber og restauranter utvider nedover og trekker folk inn på steder som tidligere bare ble brukt til oppbevaring av vin.

Bak de nydelige stablene av kranier, leggbein og lårbein i katakombene i Paris ligger det et kaos av knokler. I det 18. og 19. århundret gravde man opp millioner skjeletter fra overfylte kirkegårder og tømte dem ned i de gamle kalkbruddene.

Yopie og Dominique er på vei opp gjennom en forlatt togtunnel etter å ha dykket i et oversvømt kalkbrudd. De elsker friheten under jorden. ”Oppe på bakken er det for mange regler”, sier Yopie. ”Her gjør vi hva vi vil. Hvor ellers kan man det?”

Ildsjongløren Louis opptrer i et gammelt kalkbrudd under Paris. Over 300 km gruveganger snor seg gjennom byens fundament. Det er adgang forbudt for de fleste. Likevel holdes det fester der nede hele tiden.

Ved en utgivelsesfest i et kalkbrudd signerer tegneren Michel Chevereau (med hodelykt) og forfatteren Jack Manini (til høyre for Chevereau) romanen sin Le Diable Vert. Den foregår i og under Paris under nazistenes okkupasjon og kombinerer historie – motstandsfolkene gjemte seg i tunnelene – med folkesagn om en grønn djevel.

I takt med at Paris bredte seg ut fra det gamle sentrum rundt Notre Dame, ble det bygd oppå de kalkbruddene som tidligere lå utenfor byen, og som bl.a. leverte stein til domkirken. Katafile begir seg ned i denne begravde fortiden for spenningens skyld. Noen tegner sine egne kart over tunnelene.

I et kammer fullt av sand, som kalles Stranden ruller en bølge over veggen. Den er malt av katafile i den japanske billedkunstneren Hokusais stil. Det kan ta flere hundre timer å slepe inn forsyninger for å få malt et slikt verk.

Kanskje du er interessert i ...

Les også