Gigantiske duer preger glassmaleriet i taket i et møtelokale i Palasset for fred og harmoni. Den 62 meter høye pyramiden er designet av Norman Foster og er åpen for folk fra alle trosretninger.

Galleri: Fremtidens by, Astana

Kasakhstans nye storslåtte hovedstad Astana er full av eksotiske byggverk og lokker til seg unge som ønsker å slå seg opp.

28. februar 2012

Kasakhstans nye storslåtte hovedstad Astana er full av eksotiske byggverk og lokker til seg unge som ønsker å slå seg opp. Foto: Gerd Ludwig.

På toppen av den alabasthvite søylen – kjent som Det kasakhstanske folkets monument – sitter en gyllen samrukfugl. Monumentet er en magnet for turister, som disse etniske kasakhstanerne fra byen Taraz i den sørlige delen av Kasakhstan.

Imponerende blomsterdekorasjoner på Nursjol-boulevarden.

Bajterek kneiser grønt mot en overskyet kveldshimmel over promenaden i sentrum av Astana. Det 97 meter høye monumentet skal symbolisere den nye hovedstaden og leder tankene over på et gigantisk tre med et gullegg i toppen. Ifølge en kasakhstansk myte legger den hellige samrukfuglen hvert år et gullegg i toppen av et poppeltre.

Tradisjon blandes med fornyelse i Kasakhstans nye hovedstad, Astana. I Bajterek-monumentet kan en berøring av presidentens gylne håndavtrykk utløse avspillingen av Kasakhstans nasjonalsang.

Kasakhstans nye hovedstad er imponerende og storslått. Når mørket senker seg, skifter de offentlige byggene farge, og stemningen minner mest av alt om en fornøyelsespark.

Den britiske arkitekten Norman Foster er en av mange utlendinger som har vært med på å formgi byen. Hans lilla Khan Sjatir handlesenter har innendørs sandstrand og bølgebasseng i øverste etasje.

Presidentpalasset ligner en prangende versjon av Det hvite hus i Washington.

Hovedkvarteret til den kasakhstanske oljeprodusenten KazMunaiGas (KMG).

Dansere viser seg frem på Fashion Club, et av de mest trendy stedene i Astana. Klubbens travleste tid er i helgene mellom kl. 01.00 og 03.00 om natten da dansegulvet fylles og luften er tykk av hookah-røyk.

En ung brud gjøres klar til en avskjedsseremoni i foreldrenes hjem.

En hvit brud flankert av tradisjonelle dansere venter på sin formelle avsløring, slik at den overdådige bryllupsfesten kan begynne.

Astanas arkitektoniske stil kan gjerne betegnes som eklektisk. Her en rekke villaer som ville falle naturlig inn i en hvilken som helst amerikansk forstad

Ungdom ved elvebredden får det beste ut av den korte sommeren i Astana.

En gruppe godt utdannede unge spiller kort i en park ved elven. På lik linje med tusenvis av andre har de flyttet til Astana fra provinsen på grunn av mulighetene i den nye hovedstaden. Et resultat av tilstrømningen er mange nyfødte barn.

Khan Shatyr-handlesenterets skrående marmorfot er uimotståelig for de barbente barna.

Kasakhstanerne er ikke lenger nomader. I stedet feirer de sin kultur på festivaler som vist her.

Et falleferdig hjem sender tankene tilbake til en tidligere æra, da byen som den gangen het Aqmola, lå øde og isolert i først det russiske og så det sovjetiske imperiet. Mange av disse boligene i tre og gips er revet ned for å gjøre plass til moderne høyblokker som det i bakgrunnen.

Kanskje du er interessert i ...

Les også