Den før så elegante leilighetsbebyggelsen Lee Plaza i Detroit må i dag ta til takke med graffitimalernes alternative utsmykning.

Galleri: Detroits forfall

Detroit har med sine tomme ­fa­brikker, skoler, hus og teaterbygninger blitt et symbol på USAs ­industrielle forfall. Men der andre ser en slutt, ser jeg en be­gynnelse. Naturens mektige krefter erobrer tilbake og omdanner bilbyen.

13. juli 2012

Detroit har med sine tomme fabrikker, skoler, hus og teaterbygninger blitt et symbol på USAs industrielle forfall. Men der andre ser en slutt, ser jeg en begynnelse. Naturens mektige krefter erobrer tilbake og omdanner bilbyen. Disse bildene av det spirende nye landskapet er mitt forsøk på en gjendikting av fortiden. Foto: Andrew Moore

En studie i forfall: På tidligere Cass Technical High School – bygget i 1917, brannskadet i 2007 og gjenstand for hærværk siden det – ses her skolens kjemilaboratorium. Elevene ble flyttet til en ny bygning like ved i 2005.

Mellom rustne jernbanespor og en masovn i bilgiganten Fords Rouge-kompleks ligger det en haug knuste og sammen­pressede biler – et passende­ bilde på Detroits­ mangeårige industrielle­ nedgang.

Ford River Rouge-komplekset i Dearborn omfattet ca. 160 km private jernbanespor, egen havn og stålverk. Det var som en by i byen. I flere tiår var produksjonen av biler symbolet på 1900-tallets amerikanske kapitalisme. I 2004 ble Rouge Steel kjøpt av russiske Severstal.

Ford-fabrikken Highland Park ble i 1913 den førs­te bilfabrikken i verden med samlebåndssys­tem. Nå brukes den til lager, men noen av rommene, bl.a. dette mosegrodde kontoret, har stått ubrukt i flere tiår.

I Detroits tomme United Artists Theatre utgjør det varme lyset fra nisjen en kontrast til den grotteaktige teatersalen og den før så majestetiske orgel­fasaden. Det ble vist film der fra 1928 til 1974.

Kanskje du er interessert i ...

Les også