Forvandlingen fra steppe til storby

Astana, den nye hovedstaden i Kasakhstan, reiser seg storslått midt på den sentralasiatiske steppen og lokker til seg unge som ønsker å slå seg opp.

28. februar 2012 av John Lancaster

Kasakhstans nye hovedstad er full av eksotiske byggverk.

Noen av dem kan best beskrives med sine lokale kallenavn, f.eks. bananen, sju tønner og sigarettlighteren. Det nasjonale monumentet Bajterek har imidlertid ikke noe kallenavn av den enkle grunn at den ikke ligner noe man har sett tidligere.

Bajterek, som betyr ”høyt poppeltre” på kasakhstansk, er et 97 meter høyt byggverk avstivet med et ytre skjelett av hvitmalt stål og med en gullfarget glasskule på toppen. Ifølge innskriften ved foten av ”treet” symboliserer monumentet den kasakhstanske myten om den hellige samrukfuglen, som hvert år legger et gullegg – Solen – i toppen av et enormt livets tre.

Monumentet er designet av ingen ringere enn Nursultan Nazarbajev, den tidligere stålarbeideren som har stått i spissen for Kasakhstan siden landet rev seg løs fra Sovjetunionen og ble en selvstendig stat i 1991. Han sies å ha tegnet de første strekene til Bajterek-bygget på en serviett.

Kanskje du er interessert i ...

Les også