De tre kløfter-prosjektet vekker tvil

Fra Fulling fikk jeg haik nedover langs Chang Jiang med en student ved navn Jimmy. Han hadde en ny firhjulstrekker. Vi passerte byene Yunyang og Fengjie, som har blitt flyttet, før vi kom til det nye Wushan. De gamle byene ligger i dag dypt nede under elven, og de nye framstår som blomstrende lokalsamfunn. Men de siste årene har regionen vært rammet av jordras, og noen mener at den konstante fordampningen fra reservoaret har endret værmønstrene. Mine tidligere studenter sender meg jevnlig rystende fortellinger: "Skolen vår er oversvømt.

13. mars 2013

Fra Fulling fikk jeg haik nedover langs Chang Jiang med en student ved navn Jimmy. Han hadde en ny firhjulstrekker. Vi passerte byene Yunyang og Fengjie, som har blitt flyttet, før vi kom til det nye Wushan. De gamle byene ligger i dag dypt nede under elven, og de nye framstår som blomstrende lokalsamfunn. Men de siste årene har regionen vært rammet av jordras, og noen mener at den konstante fordampningen fra reservoaret har endret værmønstrene. Mine tidligere studenter sender meg jevnlig rystende fortellinger: "Skolen vår er oversvømt. Vannet gikk opp til andre etasje i undervisningsbygningen. Før denne var det to store oversvømmelser. Nå tviler flere og flere mennesker på De tre kløfter-prosjektet. Siden det ble etablert, har Chongqing og Sichuan vært et område med en rekke naturkatastrofer."

"Min gamle familie skal flyttes på grunn av De tre kløfter-prosjektet. Men jeg vet ikke hvor … folk her vet det er på grunn av jordrasene, men myndighetene sier at det utelukkende er for framtidens skyld."

Like etter turen min til Kina sendte kinesiske myndigheter ut en overraskende åpenhjertig erklæring. I denne erkjente de at demningen hadde "forårsaket presserende problemer når det gjaldt miljøvern, forebygging av geologisk risiko og trivsel for de omplasserte". Ifølge myndighetene skulle det settes i verk sikkerhetsforanstaltninger, men det er en påminnelse om at De tre kløfters demning i virkeligheten ikke var ferdig og heller aldri blir det.

I mars 2012 brøt Kinas største skandale på flere tiår løs i Chongqing. De tidligere så populære Bo Xilai og Wang Lijun ble plutselig renset ut av kommunistpartiet og anklaget for alle mulige slags forbrytelser. Wang Lijun ble kjent skyldig i fire forhold, blant annet maktmisbruk og for å ha tatt imot bestikkelser. Bo Xilai ble ifølge offisielle statlige nyhetskilder anklaget for en lang rekke forhold, alt fra "å ha tatt imot massive bestikkelser" til "upassende seksuelle forhold". Kona hans, Gu Kailai, ble dømt for den mest sjokkerende kriminelle handlingen av dem alle: mord på en britisk forretningsmann.

Men mange i Chongqing-regionen er lei seg for at de forsvinner. En student fortalte meg at da skandalen så vidt hadde begynt å rulle, og ryktene fortalte at Wang Lijun ville bli degradert til ansvarlig for utdannelsesområdet i kommunen, ble lærerne på skolen hennes i Chongqing bekymret. De hadde i flere år melket kassen med de pengene som studentene betalte for lunsjen sin, og nå fryktet de at Wang Lijun ville rydde opp. Ifølge mine tidligere studenter var det utbredt korrupsjon, men Bo Xilai og Wang Lijun hadde i det minste skapt noen forandringer. "Wang Lijun ga folk en følelse av trygghet, og Bo Xilai ga oss håp", skrev hun. "De var ikke perfekte, men de gjorde faktisk noe."

Det hele endte med at Wang Lijun ikke ble degradert, men i stedet dømt til 15 års fengsel. Og hva skjedde med lunsjkassen? "Vi fikk de ekstra pengene da det ble bekreftet at Wang Lijun ikke kom tilbake", skrev studenten min.

Kanskje du er interessert i ...

Les også