Astana: Mulighetenes by

Det er Jernar Sjarkesjov ikke i tvil om. Jeg spiser lunsj med den kultiverte 24 år gamle mannen i kakifargede bukser og poloskjorte på en fin og eksklusiv sentralasiatisk restaurant på Nursjol-boulevarden (den lysende stiens boulevard).

28. februar 2012

Det er Jernar Sjarkesjov ikke i tvil om. Jeg spiser lunsj med den kultiverte 24 år gamle mannen i kakifargede bukser og poloskjorte på en fin og eksklusiv sentralasiatisk restaurant på Nursjol-boulevarden (den lysende stiens boulevard).

Han er ledsaget av en vakker ung kvinne som heter Michelle, som er på besøk fra Singapore, der Jernar Sjarkesjov nylig tok eksamen i offentlig politikk. Han bestiller hestekjøttpølse og kumys – den gjærede, lett alkoholiske hoppemelken som er Kasakhstans nasjonaldrikk – og morer seg kostelig mens Michelle modig nipper til den før hun gir glasset videre til ham.

Jernar Sjarkesjov er sønn av en tidligere funksjonær i kommunistpartiet og tilhører gruppen av etniske kasakhstanere som utgjør over 60 prosent av landets 16 millioner innbyggere. Kasakhstanerne er berømte for sine rideferdigheter, og i århundrene før landet ble slukt av det sovjetiske imperiet, levde de som nomader i det vidstrakte, tynt befolkede landet på størrelse med Europa.

Seks år etter Sovjetunionens fall flyttet Jernar Sjarkesjov med foreldre og fire søsken til den nye hovedstaden, der faren jobbet for et forsikringsselskap og senere ble eier av en badeanstalt. Jernar Sjarkesjov snakket kasakhstansk under oppveksten, men da han var 15 år gammel, mestret han både engelsk og russisk, som nå som den gangen er det dominerende språket i de kasakhstanske byene. Til slutt fikk han et statlig legat for å studere i Storbritannia, der han tok en bachelorgrad før han dro videre til Singapore. Han har nå kommet til Astana for å finne jobb.

Jernar Sjarkesjov er begeistret for den nye hovedstaden og de mulighetene den tilsynelatende skaper både for ham selv og for landet, som etter hans mening altfor ofte blir sammenlignet med de ustabile nabolandene:

”Det er problematisk å hete noe med -stan”, sier han (og man kan også bli gjort til latter som i suksessfilmen Borat fra 2006). Men Astana er Kasakhstans nye ansikt utad, sier Jernar Sjarkesjov. ”Det er virkelig noe helt spesielt å få lov til å være en del av prosessen.”

Et par dager etter møtet vårt får han en ettertraktet jobb som statsansatt økonom og slutter seg dermed til de tusenvis av andre unge – gjennomsnittsalderen i byen er bare 32 år – som ser på Astana som en mulighetenes by.

Kanskje du er interessert i ...

Les også