10 steder du bør besøke i 2016

OL i Rio, virkelighetens Jungelboken og Afrikas best bevarte hemmelighet. Her er ti reisemål du bør unne deg selv å besøke i 2016.

12. januar 2016 av Anna Dora

10. SAN SEBASTIAN, SPANIA

Hvorfor bør du reise dit? Den nordspanske byen San Sebastian deler i år tittelen som Europas kulturhovedstad med Wroclaw i Polen. Kystbyen er rik på kultur, kulinariske opplevelser og flotte strender. Prøv nydelige pinxtos, som er Baskerlands svar på tapas, eller kos deg med et glass avkjølt rødvin på en av de mange barene i den gamle bydelen Parte Vieja. Gå en tur på solrike dager langs den hvite strandpromenaden, der du kan nyte utsikten til Urgull-fjellet, og la deg fascinere av de flotte strandpalassene langs kysten.

Hva kan du ellers oppleve? San Sebastian ligger i den baskiske provinsen Gipuzkoa og er bare én av Baskerlands mange spennende byer. Utforsk de to andre baskiske provinsene, Álava og Bizkaia, som byr på både hyggelige, gamle byer og moderne kunst og arkitektur. Opplev for eksempel Bilbao i Bizkaia-provinsen, der du kan besøke det kjente Guggenheim-museet eller ta en kopp kaffe på den berømte Plaza Nueva og studer lokalbefolkningen.

**## 9. RIGA – LATIVA

Hvorfor bør du reise dit? I år er det 25 år siden "jernteppet" forsvant, og den tidligere kommunistiske byen Riga er i dag en forførende hovedstad som byr på fantastisk kultur, ny infrastruktur og moderne arkitektur. Utforsk barene i Rigas gamle bydel, prøv den tradisjonelle latviske paien sklandrausis på et av Rigas mange spennende spisesteder, eller gå opp i St. Peters kirketårn for å få en fantastisk utsikt over byen.

Hva kan du ellers oppleve? Trenger du en liten pause fra flotte Riga? Da kan du vurdere det baltiske paradiset Jurmala. Jurmala er kjent for sin flotte strand, eventyrlige bjørkeskog og Jomas-gaten, som er en strandpromenade full av fine lokale butikker og kafeer.**

**## 8. MARSEILLE – FRANKRIKE

Hvorfor bør du reise dit? I år er Frankrike vertsland for fotball-EM, og er du tilhenger av verdens største idrett, kribler det sikkert allerede i fotballbena ved tanken på å reise dit. En av byene som arrangerer sportsbegivenheten, er Frankrikes perle Marseille. Og den er absolutt vel verdt et besøk – også når kampene er over.

På bare noen få år har Marseille utviklet seg fra å være en sosialt belastet havneby til en jordnær og levende by full av berikende kultur og maritim havnestemning. Nyt den fantastiske utsikten til havet, ta en tur forbi fiskemarkedet i den gamle havnen, eller besøk det eksotiske markedet ved Noailles og bli sugd inn i en annen verden. Der kan du kjøpe fargerike tekstiler, krydder og eksotiske råvarer.

Hva kan du ellers oppleve? Marseille har utallige aktiviteter å by på, men skulle du likevel ha lyst til å fortsette reisen, kan du jo legge veien forbi Cannes, som i motsetning til jordnære Marseille er full av glitter, luksus og festlige dager. Og vil du dra deg i solen, er det også mulighet for det på de fine strendene Plage du Midi og Plage de la Bocca.**

**## 7. HAKODATE – JAPAN

Hvorfor bør du reise dit? I fjor ble den japanske havnebyen Hakodate kåret til Japans mest attraktive by – og det forstår vi godt! Hakodate, som ligger på den nordlige øya Hokkaido, byr nemlig på storslått natur, kulinariske opplevelser og historiske monumenter. Prøv blant annet en is lagd av blekksprutblekk, eller opplev solnedgangen fra Hakodate-fjellet. I 2016 blir det lettere å besøke byen, ettersom en helt ny jernbane som forbinder Tokyo direkte med Hokkaido-øya, åpner i slutten av mars.

Hva kan du ellers oppleve? Hokkaido er rik på uforglemmelige opplevelser for friluftselskere. Øya er Japans nest største hovedøy, og har aktive vulkaner, fine fotturer og vakre snølandskaper. Om vinteren kan du suse ned fjellsidene på ski, og om sommeren kan du legge ut på øyas kjente fotturer, som er blant verdens vakreste.**

6. PERIYAR NASJONALPARK – INDIA

Hvorfor bør du reise dit? Til våren gjenoppstår Rudyard Kiplings klassiker Jungelboken som en ’live action’-film med alt som hører til av imponerende datagrafikk og Hollywood-effekter. Men ingenting slår virkeligheten, så vil du kjenne Jungelboken på egen kropp, anbefaler vi at du tar en snartur til Periyar nasjonalpark i den indiske delstaten Kerala. Der kan du komme helt tett innpå bisonokser, villsvin og sjeldne apearter og gå på oppdagelsesferd i fantastiske krydderhager og enorme teplantasjer.

Hva kan du ellers oppleve? Du vil aldri kjede deg i delstaten Kerala. Skulle du bli lei av det primitive livet i jungelen, kan du rømme til den idylliske stranden i Varkala, som ligger ved foten av en høy klippe. En tur opp i bakkene i Munnar er også anbefalt. Der kan du uforstyrret vandre gjennom teplantasjer og fossefall. Savner du kultur, kan du gå på oppdagelsesferd i Keralas pulserende hovedstad Trivandrum, som har alt fra viktorianske museer til guddommelige hindutempler.

**## 5. TEHERAN – IRAN

Hvorfor bør du reise dit? Irans hovedstad Teheran er kjent for å være Irans hjerte og sjel. Etter at Iran inngikk en atomavtale i fjor, er forholdet til den vestlige verdenen blitt forbedret. Omverdenen har begynt å få øynene opp for Teheran og dens blomstrende kultur. Besøk en av byens livlige basarer, ta en lur under et kirsebærtre i en park, eller la deg inspirere av moderne kunst på et av de mange kunstgalleriene.

Hva kan du ellers oppleve? Iran har flere forskjellige klimasoner og er derfor også beriket med stor variasjon i kultur og landskap. Vil du helst unngå den pulserende storbytravelheten i Teheran, kan du i stedet fordype deg i den fredelige kulturarven fra Persias storhetstid. Besøk blant annet Fars-provinsen, som var sentrum for det persiske Akamenide-dynastiet rundt år 500 før vår tidsregning.

Liker du heller grønne omgivelser enn støvete historiebøker, er Badab-e Surt i den nordlige delen av Iran klart verdt et besøk. Badab-e Surt er et spektakulært og enestående landskap, som med sitt fargerike steinlandskap og sine varmekilder minner om et Salvador Dalí-maleri.**

**## 4. MOREMI GAME-RESERVATET – BOTSWANA

Hvorfor bør du reise dit? Botswana har opplevd en utrolig økonomisk fremgang de siste årene, og i motsetning til nabolandene har befolkningen greid å beskytte sine utrolige naturområder. I 2016 kan Botswana feire 50 års uavhengighet, så hvorfor ikke reise av gårde og ta del i festlighetene. Du kan jo starte med å utforske Moremi Game-reservatet – et av de flotteste og best bevarte naturreservater i hele Afrika. Opplev ville løver på Chief’s Island, se flodhester og krokodiller på Third Bridge, eller besøk Mboma Island for å komme helt innpå geparder og flodhester.

Hva kan du ellers oppleve? I tillegg til ekte safariopplevelser i Moremi Game-reservatet kan du tett ved nasjonalparken få innblikk i det lokale botswanske livet i landets største by Gaborone. Til tross for at dette er en hovedstad, er det en avslappende og jordnær by, der tingene foregår i sitt eget tempo. Opplev et ekte afrikansk marked, der du kan kjøpe alt fra hår-extensions til friske grønnsaker, eller utforsk lokalbefolkningens liv i Gaborones ulike nabolag.**

**## 3. KOROR – PALAU

Hvorfor bør du reise dit? Fordi det snart kan være for sent! Koror er hovedstaden i øyriket Palau, som ligger 500 kilometer øst for Filippinene og består av seks øygrupper med over 300 vulkanske øyer. På grunn av klimaendringene står Palaus eksistens overfor store utfordringer. Havnivået stiger, korallrevene forsvinner, og det er liten styring med den ødeleggende fiskevirksomheten som skader både havbunnen og faunaen der. Skal du rekke å besøke Paula, kan det være lurt å dra dit i år.

Hovedstaden Koror gir deg muligheten til å oppleve de fleste av landets mange turistaktiviteter, som å snorkle ved korallrevet, dykke med haier eller ta båten til Milky Way, der du kan få et naturlig gjørmebad som etter sigende får deg til å se ti år yngre ut. Trives du bedre med fast grunn under føttene, er det stor sjans for at du blir fornøyd med de hyggelige restaurantene, butikkene og museene.

Hva kan du ellers oppleve? Trenger du mer atspredelse, kan du utforske de mange andre øyene som hører til Palau. Bli for eksempel med på kanotur til Rocks Islands, eller besøk koralløya Peleliu, der det stod et viktig slag mellom USA og Japan under andre verdenskrig.**

**## 2. TRINIDAD – CUBA

Hvorfor bør du reise dit? Etter at USA normaliserte forholdet til Cuba for et år siden, er det flere som er redd for at Cubas autentiske sjarm så smått vil forsvinne. Turen i år burde derfor gå til Cuba før landet blir for påvirket av den store amerikanske naboen.

Besøk byen Trinidad og få en autentisk cubansk opplevelse, der de brolagte veiene fremdeles trafikkeres av hestevogner. Gå rundt i gamlebyen og opplev hvordan cubanske familier koser seg på gaten med et slag domino. Nyt et glass rom og en sigar ved den vakre plassen Plaza Mayor, og la ørene fylles av cubansk gitar og sang.

Hva kan du ellers oppleve? Det er utallige spennende naturområder i nærheten av Trinidad. Besøk blant annet vakre paradisstrender ved Karibhavet, ta en ridetur gjennom det cubanske landskapet, svøm ved fossefallene ved Salto del Caburní, eller gå på fottur gjennom Parque el Cubano.**

1. RIO DE JANEIRO – BRASIL

Hvorfor bør du reise dit? Rio de Janeiro er kjent for sitt fargesprakende karneval og sine idylliske strender. Men i år står Brasils nest største by i sportens tegn. Under mottoet ”Lev ut din lidenskap” er byen nemlig arrangør av sommerens olympiske leker. Trolig kan vi forvente at den allerede festlige byen vil eksplodere i fest og farger.

Hva kan du ellers oppleve? Selv om du ikke er noen stor sportsentusiast eller du er redd for å havne i en stor turistfelle i forkant av OL, burde du likevel vurdere å avlegge denne fargerike byen et besøk. Dra for eksempel opp til den ikoniske kristusfiguren på Corcovado-fjellet, som i år 2007 ble kåret til et av verdens sju underverk, gå på oppdagelsesferd i de nærliggende og spektakulære nasjonalparkene, eller la deg forføre av musikk som samba og bossa nova, som stammer fra denne byen.

Kanskje du er interessert i ...

Les også