Galleri: Yellowstones ville natur

Nasjonalparken Yellowstone inneholder alt fra fjell, elver og fosser til bjørner, varme kilder og geysirer. Velkommen til den barske naturen i Guds eget land.

12. mai 2016 av David Quammen

Når man besøker Yellowstone, kikker man ut gjennom bilvinduet på en bjørn i veikanten, man står ved et utsiktspunkt over en stor elv, man slentrer over plankebroer mellom geysirbassengene og opplever parken som en slags museumsutstilling. Man er i sikkerhet overalt. Men går man bare 200 m bort fra veien og ut i en skogkledd regnkløft eller en gjengrodd slette, gjør man klokest i å ta med seg det Lance Crosby ikke gjorde: en boks bjørnespray.

Det er det paradoksale ved Yellowstone og de fleste nasjonalparker som har kommet til siden: tøylet villmark, regulert natur, ville dyr som skal følge menneskeskapte regler. Det er paradokset ved den kultiverte ville naturen.

Det er komplisert, og for å gjøre det enda mer innviklet dekker betegnelsen ”Yellowstone” over mer enn en nasjonalpark.

Det er også benevnelsen for et kjempemessig økosystem, det største og mest rikholdige komplekset av stort sett utemmet landskap og dyreliv i USA, når man ser bort fra Alaska.

Det utvidede Greater Yellowstone Økosystem er et vidstrakt landskap som også omfatter Grand Teton nasjonalpark, noen deler av nasjonalskoger og fredede viltområder i tillegg til annen offentlig og privateid jord som til sammen utgjør rundt 90 000 kvadratkilometer.

VIDEO: Badetur med bjørnene Få et sjeldent glimt – fanget med skjult kamera – av bjørner som tar en dukkert i Yellowstone.

Dette kjempemessige området er omgitt av en overgangssone der det er mer sannsynlig å finne kveg enn hjort, mer sannsynlig å se en kornsilo enn en grizzlybjørn og mer sannsynlig å høre hunder gjø enn å høre ulver hyle.

Utenfor denne buffersonen ligger det 21. århundrets USA med veier, byer, parkeringsplasser, shoppingsentere, endeløse forsteder, golfbaner og kaffebarer.

Spørsmål: Kan man midt i et moderne samfunn i det hele tatt gjøre seg forhåpninger om å bevare noen rester av urlandskap, en smaksprøve på ekte vill natur – et storslått, ugjestmildt sted hvor det er fullt av rovdyr og byttedyr?

Kan slike steder forenes med menneskers krav og bekvemmelighet? Det kan bare tiden og framtidige beslutninger vise. Men hvis et slikt sted kan fortsette å eksistere, vil Yellowstone være stedet som kan oppfylle idealet.

Du kan lese hele artikkelen i det nye nummeret av National Geographic (6, 2016)

Kanskje du er interessert i ...

Les også