Våt og iskald vandring

To forskere brukte 36 timer på å gå 1,6 km gjennom iskaldt vann. Les om hvordan de greide seg.

16. januar 2014

Kollegaen min og jeg gikk fra ekvator til sørspissen av Sør-Amerika for å lære hemmeligheten bak et bærekraftig liv fra folk som har levd av jorden i generasjoner. Like sør for Santiago i Chile var det enorme snødekte områder som vi var helt nødt til å krysse for i det hele tatt å komme videre.

Smeltesnø, aske og vindkast

Vi gikk i en hel uke over skaresnøen, og vi falt ofte gjennom fordi snøen var i ferd med å smelte. På den andre siden av det snødekte området var derimot bakken dekket av fin aske. Når det kom et plutselig vindkast, måtte vi vikle skjortene våre rundt ansiktet for ikke å puste den inn.?

Ingen turstier

Endelig kom vi til Laguna de la Invernada. Ifølge kartet – og noen lokale innbyggere – skulle det være turstier rundt sjøen, men vannstanden hadde steget slik at sjøen var omgitt av fjell. Å klatre var for besværlig, så vi dro tilbake til et flatt område langs sjøen, pakket utstyret vårt slik at det ble vanntett, og hoppet uti.

Nedkjøling

Vi vasset av gårde langs fjellsiden i vann som bare var 1 °C. I løpet av få minutter var vi fullstendig uten følelse i kroppen. Etter å ha rundet et nes hadde vi flaks: Det hadde vært et steinras der, så vi greide å komme oss opp fra vannet. Det blåste frisk bris, og i luften var det rundt 10 °C. Jeg begynte å skjelve ukontrollert – sikkert på grunn av at jeg var så nedkjølt. For å få i oss varmen ble vi i soveposene i to timer og laget te av vann fra sjøen. Alt vi hadde å spise, var en boks tunfisk på deling. Vi skrudde på walkie-talkiene våre og kalte på hjelp. Ingen svarte.

1,6 km på 36 timer

Vi måtte bare fortsette. Vi laget en arbeidsrutine: ut i vannet i 5–10 minutter og deretter opp igjen et par timer for å varme oss. 36 timer senere hadde vi kommet oss på den andre siden – og vi hadde tilbakelagt mindre enn 1,6 km.

Gregg Treinish

Utnevnt til banebrytende forsker av National Geographic.

Hvert år utnevner og støtter National Geographic et team av unge banebrytende forskere for å anerkjenne det inspirerende arbeidet deres og hjelpe dem på vei tidlig i karrieren.

Ekspertise Eventyrer

Sted Chile

Kanskje du er interessert i ...

Les også