Var han på Nordpolen?

Den amerikanske oppdagelsesreisende Robert Peary påsto at han kom frem til Nordpolen i 1909. Dette er imidlertid aldri blitt bekreftet.

6. august 2013 av Hans Henrik Fafner

Noen ganger setter oppdagelsesreisende livet på spill, mener de har nådd målet, for senere å bli stilt i tvil fra vitenskapelig side.

Dette gjelder i tilfellet med amerikaneren Robert Peary, som allerede hadde flere polferder bak seg da han satte seg målet om å bli den første til å nå Nordpolen.

Hans første forsøk i 1905–06 hadde slått feil, så i juli 1908 seilte han fra New York med 23 mann på skipet Roosevelt. Ekspedisjonen overvintret på Ellesmere Island, og 1. mars 1909 startet han på ferden over polarisen. På den siste delen av turen var han sammen med en utvalgt gruppe på fem mann, og 6. april satte de opp Camp Jesup på Nordpolen.

Men han fikk ikke nyte seieren. Legen Frederick Cook, som tidligere hadde reist med Peary, hevdet at han hadde nådd Nordpolen i april året før, mens vitenskapens folk mente senere at ingen av mennene hadde nådd målet.

Det ble rettet kritikk mot Peary fordi ingen av de fem mennene som ledsaget ham, hadde ekspertise i navigasjon. Konklusjonen var at Camp Jesup i virkeligheten ble slått opp omkring åtte kilometer fra Nordpolen, og selv om det senere er blitt laget skyggeanalyser av bildene som Peary tok, er saken fremdeles uoppklart.

Kanskje du er interessert i ...

Les også