Kom av gårde for sent

Kaptein Georgy Brusilov seilte med den russiske briggen Svyataya Anna fra Alexandrovsk 28. august 1912. Formålet var å finne Nordøstpassasjen, men ekspedisjonen kom av gårde for sent og seilte inn i pakkisen. Kun to besetningsmedlemmer overlevde.

5. april 2013 av Hans Henrik Fafner

"I dag tok vi de siste pakkene med tobakk, og fyrstikkene er brukt opp for lenge siden", står det i loggboken. Det ble skrevet ut på året i 1913, om bord i den russiske briggen Svyataya Anna, som satt fast i polarisen.

Skipet hadde seilt fra Alexandrovsk – senere kalt Poljarnyj – nær Murmansk 28. august året før, og under ledelse av kaptein Georgy Brusilov var hensikten å finne Nordøstpassasjen, altså sjøveien til Stillehavet nord om det russiske fastlandet. Men de hadde kommet for sent av gårde, og i oktober seilte skipet inn i pakkisen og ble sittende fast. Brusilov bestemte seg for å overvintre i håp om å slippe fri våren 1913. Men i løpet av vinteren førte isen skipet nordover, så om sommeren 1913 var det fortsatt omgitt av is på alle sider.

Forsyningssituasjonen begynte å bli kritisk. Besetningen fikk skjørbuk, og kaptein Brusilov var sengeliggende i flere måneder. Våren 1914 bestemte 11 av besetningens 24 medlemmer å gjøre et forsøk på å nå land, så de bega seg til fots bortover isen. Bare to kom levende frem til Frans Josefs land, der de ble reddet.

Loggboken ble først funnet i 2010, og det er fortsatt ingen spor av Svyataya Anna. Man antar at skipet er blitt knust av isen og har gått til bunns med de besetningsmedlemmene som muligens ennå var i live på det tidspunktet.

Kanskje du er interessert i ...

Les også