Jakten på Z

Percy Fawcetts beskrivelser av oppdagelsesreisene sine førte til blant annet romanen Kong Salomos miner. Eventyrlysten førte ham på en ekspedisjon for å finne en mystisk by som han kalte Z, og deretter forsvant han uten et spor.

5. april 2013 av Hans Henrik Fafner

Percy Fawcett innrømmet at han ikke visste noen ting om Bolivia, da Det kongelige geografiske selskap i London i 1906 vurderte å la ham stå i spissen for en ekspedisjon. Men han hadde bodd på Ceylon (dagens Sri Lanka), og for å komme seg ut av en kjedsommelig militær karriere hadde han utdannet seg til landmåler. Så han fikk jobben, fordi hensikten med reisen var en nærmere kartlegging av Amazonas og en nøyaktig grensegang mellom Brasil og Bolivia.

Det ble til flere reiser, og Fawcett fikk anseelse som kartograf. Men han var også en eventyrer, og mange tvilte på de beretningene han skrev om det søramerikanske dyrelivet. Vennen Conan Doyle lyttet imidlertid, og Fawcetts skildringer ble til grunnlaget for romanen The Lost World. Fawcett selv hadde blitt interessert i arkeologi, og man tror at hans åttende ekspedisjon ble til under samtaler med en annen venn – H. Rider Haggard, som i 1885 hadde skrevet suksessromanen Kong Salomos miner.

Uansett var Fawcett blitt oppsatt på å finne en mystisk by som han kalte Z. En portugisisk oppdagelsesreisende påsto at han hadde besøkt byen i 1753, og i 1925 bega Fawcett seg inn i den brasilianske jungelen for å finne den. Med seg hadde han bare sin eldste sønn, Jack, en venn av sønnen, et par lokale indianere samt ti muldyr. Han ville ikke provosere indianerstammerne underveis, sa han, men ikke desto mindre fikk den erfarne oppdagelsesreisende alvorlige problemer.

"Du skal ikke engste deg for at noe skal gå galt", skrev han til kona i brevet som han sendte med de lokale hjelperne før de tre mennene fortsatte på egen hånd. De forsvant sporløst i jungelen og har aldri blitt funnet. Vi vet derfor heller ikke hva som har skjedd, men man antar at han kan ha mistet sitt lager av gaver til de innfødte stammelederne, noe som den gangen var nøkkelen til vennskap i det ukjente landet.

Kanskje du er interessert i ...

Les også