India lå rett rundt hjørnet

Brødrene Vandino og Ugolino Vivaldi forsøkte i 1291 å finne sjøveien til India. De seilte ut fra Genova og kom til Kapp Chaunar sør i Marokko. Hva som skjedde etter det, vet man ikke.

5. april 2013 av Hans Henrik Fafner

Da den italienske sjøfareren Antoniotto Uso di Mare i 1455 gikk i land ved Gambiaelvens utløp, hørte han folk snakke med samme dialekt som i hjembyen Genova. Denne delen av hans notater fra reisen langs den afrikanske atlanterhavskysten virker usannsynlig, men den har sikkert tilfredsstilt mange i samtiden, da han konkluderte med at det måtte være snakk om etterkommere av Vivaldi-ekspedisjonen, som hadde forsvunnet på havet over 150 år tidligere.

Brødrene Vandino og Ugolino Vivaldi var oppdagelsesreisende og handelsmenn, og i 1291 gjorde de det første forsøket på å finne sjøveien til India. De seilte ut fra Genova, og mye tyder på at de var innom Mallorca, før de dro videre ut mot Atlanterhavet og ned langs den marokkanske kysten.

De hadde varer i lasterommet, noe som tyder på at de regnet med å gjøre handel underveis, og om bord var også to fransiskanermunker, som trolig hadde til oppgave å misjonere. Men disse hadde nok også lest Opus Majus, som var skrevet av en annen fransiskaner, Roger Bacon, som i sin bok hevdet at sjøveien fra Spania til India var ganske kort.

Men selv om det var munker på ett av ekspedisjonens to skip, gikk det galt. Historikerne vet at brødrene kom til Kapp Non, som svarer til Kapp Chaunar sør i Marokko. Men hva som skjedde etter at de hadde seilt videre, vet man ikke, og det er nok også grunnen til at Antoniotto forsøkte å finne en forklaring.

Det skulle gå helt frem til 1498, da portugiseren Vasco da Gama kom til India etter å ha seilt sør for Afrika, slik brødrene Vivaldi hadde håpet på.

Kanskje du er interessert i ...

Les også