Hva er en sherpa?

Den mest kjente sherpaen er uten tvil Tenzing Norgay – mannen som sammen med Edmund Hillary var den første på toppen av Mount Everest.

3. mai 2013 av Hans Henrik Fafner

Amerikanske Time Magazine har satt Namgyal Wangdi på listen over de mest innflytelsesrike personene i det 20. århundret; Elvis Presley er ikke der.

Vi kjenner ham nok bedre som Tenzing Norgay, mannen som ledsaget Edmund Hillary til toppen av Everest. Han var selv en stor fjellklatrer, men ettertiden husker ham mest som sherpaen. Og ordet sherpa er med tiden nærmest blitt synonymt med de hjelperne som bærer utstyret og sørger for at vesterlendingene kommer opp på fjellet, og gjerne også ned igjen. Men hva er en sherpa egentlig?

Sherpa er navnet på et folkeslag

Opprinnelig var sherpafolket nomader som levde av å handle med salt, men omkring 1840 kom noen av dem reisende fra Tibet og slo seg permanent ned i områdene rundt Everest. Men det har muligens vært sherpaer i området i de siste 600 årene.

Livet i de store høydene har gjort sherpaene hardføre i den tynne luften, og derfor velegnet som førere på ekspedisjoner. Men fysikken deres gjør dem også til mer enn hjelpere, og setter dem i stand til å utføre ting som vestlige fjellklatrere bare kan drømme om. To sherpaer konkurrerte på et tidspunkt seg imellom om hvem som raskest kunne gjøre turen fra base-camp til toppen av Everest. Den 21. mai 2004 løp Pemba Dorjie til en foreløpig seier ved å klare turen på 8 timer og 10 minutter.

"Phoki katiki minti kangsi?" – det vil si "Hva heter det fjellet?" – kan være en god måte å innlede en samtale på sherpa. For en sherpa vet det bedre enn noen annen.

Kanskje du er interessert i ...

Les også