Hulemannen Édouard-Alfred Martel

Advokaten Édouard-Alfred Martel var den første som klatret ned i den dype sjakten i Puit du Lac-hulen. Han fikk etter hvert internasjonal anerkjennelse som huleekspert, og han ga selv den nye vitenskapen navnet speleologi.

19. juli 2013 av Hans Henrik Fafner

Édouard-Alfred Martel hørte på foreldrene sine. I 1883 var han ferdig utdannet advokat, og kort tid etter levde han opp til familietradisjonen ved å kjøpe seg en praksis i Paris. Men en slik tilværelse fant han altfor stillestående. Hans ambisjon var å være vitenskapsmann, utrette store ting og vinne heder og ære.

Han kom fra en velstående familie, og i barndommen hadde han reist en del. Han var tidlig blitt fascinert av fjell, og som ung besteg han en rekke av toppene i Alpene. Men på ett tidspunkt ble dette ikke nok for ham, så han kastet blikket nedover i stedet, mot naturskapte huler.

Siden den tidligste oldtiden har mennesket begitt seg inn i huler, men Martel står som den første som ikke bare snudde så snart de første hindringene viste seg. Han var dermed den første som klatret ned i den dype sjakten i Puit du Lac-hulen. Utstyret var en vanlig stige, en sammenbrettbar kano og et langt tau av hamp, som kunne ryke når som helst.

Han ga seg i kast med stadig dypere huler, og som assistenter hyret han som regel seks-sju sterke menn, som kunne holde tauet. Men han var helt klar over hvor farlig det var.

"I dype sjakter som utvider seg mot bunnen, blir ekkoet av den menneskelige stemmen kastet på en måte så den er uforståelig på en avstand av 30–40 meter", skrev han, etter at det på et tidspunkt nesten hadde gått galt.

Senere, da utstyret var bedre, undersøkte han og en assistent en underjordisk elv, som de forserte med kano. De kom til et trangt hull som de akkurat kunne presse seg gjennom, og selv om de visste at veien tilbake kunne bli avskåret fordi regn kunne få vannstanden til å stige, fortsatte de. Samtidig var de slitne og gjennomvåte, lageret av stearinlys var nesten tomt, og en skarp stein kunne når som helst ødelegge kanoen og de ville være fortapt.

"Vi ble drevet frem av en sult etter det ukjente", skrev han.

Martel fikk etter hvert internasjonal anerkjennelse som huleekspert, og han ga selv den nye vitenskapen navnet speleologi. Men vitenskapen selv nølte med å ta til seg resultatene hans, fordi han tilsynelatende ikke kunne bestemme seg for om han var forsker eller bare en turist med en umettelig eventyrlyst.

Kanskje du er interessert i ...

Les også