Forskere så kjøkken forsvinne på Svalbard

Forskere kom ut for storm på Spitsbergen – vinden feide med seg hele kjøkkenteltet.

27. juni 2013

Været er en paleontologs største fiende i Arktis. Om sommeren når temperaturen bare opp i 4,5 °C, og vi er nødt til å slå leir oppe i fjellene for å unngå isbjørn. Vindkastene kan være ganske voldsomme i slik høyde.

Arbeider om natten

Vi graver etter fossiler av store havøgler i hull som er så store som busser. Vi må bruke håndkraft; noen år flytter vi opptil 80 tonn med avleiringer. Medlemmene i teamet er ofte så slitne at de tar seg en lur nede i utgravingshullet. På en god sommer kan vi grave 1,5–2 meter ned i bakken før vi treffer permafrosten. Andre ganger kan vi ikke grave mer enn en halv meter ned. Når midnattssolen skinner, er det ingen forskjell på natt og dag, og da kan vi jobbe når det passer oss. Vi arbeider ofte om natten fordi da er vinden ofte mindre kraftig.

Kjøkkenet ble tatt av vinden

Et år da vi gravde på den største øya på Svalbard, Spitsbergen, lå utgravingsstedet en times tur fra leiren; og det var motbakke hele veien. Vi kunne se leiren under oss mens vi gravde ut en pliosaurus. En natt så vi at en storm var på vei mot leiren. Plutselig løftet vinden det store kjøkkenteltet fra bakken med all maten og utstyret vårt inni. Pluggene løsnet. Leiren lå for langt unna til at vi kunne rope ned og advare de som var igjen, så noen av oss begynte å løpe nedover bakken for å redde teltet. Uten telt finnes det ingen steder i Arktis der du kan finne ly for elementene. Og nye matforsyninger befant seg en åtte timers tur unna. Hvis vi tilkalte redningshelikopter, ville det ikke komme med telt og mat. Det ville bare fraktet oss i sikkerhet.

Heldigvis hadde to av mennene i leiren oppdaget det. Da vi kom fram, hang de i tauene på teltet, og de greide å hindre at det forsvant. Nå fester vi teltene med en halv meter lange plugger, og siden har vi ikke hatt problemer med flygende telt.

Jørn Hurum

Utnevnt til banebrytende forsker av National Geographic

Ekspertise

Arktisk paleontologi

Sted

Norge

Kanskje du er interessert i ...

Les også