Forsker arbeider mellom døde mennesker

Les fortellingen om en forskers arbeid i grenselandet mellom Mexico og USA, hvor mange mister livet.

11. mars 2014

Forskerteamet mitt undersøker hva som skjer med illegale innvandrere som krysser grensen mellom Mexico og USA. Mange mister livet, og derfor blir vi ofte involvert i ubehagelige situasjoner i jobben vår. Vi avdekker årsakene til død og fysiske og psykiske lidelser. Vi håper at arbeidet vårt kan være med på å reformere innvandrerlovgivningen.

En død kvinne På en tur ut for å undersøke en grenseovergang, fant vi liket av en 41 år gammel kvinne. Hun lå like sør for Tucson i Arizona, i Sonoraørkenen 50 km fra grensen til Mexico. Det er et fjellrikt område, og kvinnen var på vei oppover en høy åsside. Det var juli måned, og temperaturen lå i gjennomsnitt på over 35 °C.

Vitenskap og følelser Når vi finner en død person, må vi navigere mellom å samle inn vitenskapelige data og de følelsene det får fram i oss. Vi måtte også tilkalle politiet. Hun hadde vært død i ca. fire dager, og det var allerede mange fugler som sirklet rundt over henne. Vi visste hva dyrene gjorde med døde kropper i ørkenen, så vi måtte samle inn alle nødvendige data – uten å forstyrre den døde – mens vi kunne.

Marisol Vi var sju i teamet, og vi kjempet med oss selv alle sammen. Det er lettere å håndtere fragmenterte kropper som bare er bein og knokler. Ingen av oss hadde lyst til å ta bilde av henne fordi vi kunne se menneskeligheten hennes. Vi kalte henne Marisol.

Respekt for de døde Vi fant en ryggsekk under et tre med et nytt, svært fargerikt mexicansk teppe i. Da vi var ferdige med å registrere det hun hadde med seg, hva slags klær hun hadde på seg, og GPS-koordinatene, la vi teppet over Marisol – en midlertidig gest – og ventet deretter på politiet.

Jason De León

Utnevnt til banebrytende forsker av National Geographic.

Hvert år utnevner og støtter National Geographic en rekke unge banebrytende forskere for å anerkjenne det inspirerende arbeidet deres og hjelpe dem på vei tidlig i karrieren.

Ekspertise Kulturantropologi

Sted Arizona

Kanskje du er interessert i ...

Les også