Ernest Shackleton på Sydpolen

Ekspedisjonen til Sydpolen i 1914 med Ernest Shackleton i spissen kunne lett ha fått en grusom slutt. Skipet satt fast i isen og besetningen på 22 mann måtte overvintre der. Under hans fremragende ledelse overlevde alle sammen.

6. august 2013 av Hans Henrik Fafner

Personlig nederlag for Ernest Shackleton

I 1903 hadde Ernest Shackleton kommet hjem, syk og nedbrutt, fra sin første sydpolsekspedisjon, under ledelse av den store Robert Falcon Scott. Det tok han som et personlig nederlag, og i 1907–09 klarte han å komme av gårde igjen, denne gangen med seg selv som leder. Ekspedisjonen gjorde viktige oppdagelser, og han ble hedret for innsatsen. Men den førte ikke til den store berømmelsen, og i 1911 nådde norske Roald Amundsen frem til Sydpolen.

Ernest Shackleton ville krysse Sydpolen

Da la Ernest Shackleton en plan. Han ville være den første til å krysse kontinentet fra kyst til kyst, og underveis besøke Sydpolen. Han dro av gårde i september 1914 – selv om første verdenskrig var brutt ut. Han og en besetning på 22 var om bord i Endurance, som 15. januar 1915 satt fast i isen uten å hadde nådd land. Shackleton innså at de måtte overvintre i isen, men da våren kom i september, ble situasjonen verre. Vannet fosset inn i skipet, og i november gikk det ned.

Etter enda noen måneder på isen, bestemte Shackleton seg for å gjøre noe, og etter fem grufulle dager i redningsbåtene fra Endurance kom ekspedisjonen frem til ugjestmilde Elephant Island. Da hadde de ikke hatt fast grunn under føttene på 497 dager.

Shackleton visste at han måtte komme seg til hvalfangerkoloniene på South Georgia for å hente hjelp, så sammen med fem mann bega han seg videre i en av de åpne redningsbåtene. De greide å gjennomføre den 800 sjømil lange turen, der de var i konstant fare for å kantre i det stormfulle havet, og den chilenske slepebåten Yelcho ble deretter sendt ut for å redde restene av ekspedisjonen.

Ekspedisjonens andre del besto av skipet Aurora, med 22 andre mann om bord. De ventet på den motsatte kysten, der de som avtalt hadde lagt ut depoter. Det kostet tre mann livet, mens alle deltakerne fra Endurance overlevde. Dette er blitt forklart med Shackletons usedvanlige ledertalent: Han brøt ned det tradisjonelle hierarkiet og ga alle deltakerne en følelse av å være jevnbyrdige medlemmer av et fellesskap.

Kanskje du er interessert i ...

Les også