Endte han i sølvgruvene?

George Bass begynte med å utforske kysten langs Australia, men dro etter hvert lenger vekk på reisene. I 1803 kom han aldri tilbake fra en ekspedisjon fra Sydney.

5. april 2013 av Hans Henrik Fafner

Stredet mellom det australske fastlandet og Tasmania er oppkalt etter George Bass. I 1798 var han den første vesterlendingen som seilte rundt Van Diemens Land, som det het den gangen, og kunne fastslå at det var en øy. Han hadde kommet til Australia som skipslege i den britiske marinen, men begynte raskt å utforske kontinentets kystområder, der han også dyrket sin interesse for botanikk.

Reisene ble stadig lengre og dristigere, og litt etter litt begynte han å kombinere ekspedisjonene med handel. Han begynte å bringe varer til og fra Tahiti, og det var også hans antatte mål da han i 1803 seilte fra Sydney for aldri å komme tilbake.

Hva som ble av Bass er fortsatt et mysterium. Han fortalte folk at han dro ut for å undersøke fiskelivet i Stillehavet og botanisere på øyene, men det kan tenkes at han egentlig dro til de spanske koloniene på den chilenske kysten. Og det var på det tidspunktet en risikabel affære hvis man var engelskmann. De spanske skipene hadde monopol på handelen i den delen av verden, men fordi det var konstant varemangel, var det relativt lett for andre nasjoner å selge smuglervarer.

Spanjolene holdt imidlertid øye med denne trafikken, og de var spesielt på utkikk etter engelskmenn, fordi forholdet til England på den tiden var anspent.

Bass kan derfor ha blitt pågrepet, og hvis det stemmer, har den britiske oppdagelsesreisende trolig blitt sendt til sølvgruvene der han har jobbet seg til døde.

Kanskje du er interessert i ...

Les også