© Gran Acuífero Maya Project

Dykkere finner rekordlang undervannsgrotte

Utforskningen av det gigantiske Sac Actun-hulesystemet avslørte en forbindelse til et annet hulesystem.

18. juli 2018

Ti måneder med utforskning av et hulesystem i det østlige Mexico har nå båret frukt for en ekspedisjon ledet av Robert Schmittner fra forskningssenteret Gran Acuífero Maya.

Målet for dykkerne var å finne en forbindelse mellom det store hulesystemet Sac Actun og det mindre systemet Dos Ojos – og det klarte de.

Lett i 14 år

Hittil har de to hulesystemene blitt betraktet som atskilt, for mange andre har lett forgjeves etter en forbindelse – også Robert Schmittner. Han har utforsket Sac Actun i 14 år og har tidligere funnet steder der de to systemene var skilt av mindre enn en meter.

Sac Actun var før dette målt til å være over 263 kilometer lang, men nå kan vi legge til de 84 kilometrene i Dos Ojos-systemet.

Resultatet, 347 kilometer, er verdens lengste undervannsgrotte. 

Levninger fra mayaene

I det vidt forgreinede hulesystemet finnes det mange oversvømte tunneler og store grotter som bare delvis er fylt av vann.

For arkeologer er hulesystemene i det østlige Mexico en nesten uuttømmelig skattkiste. Hulene inneholder utallige levninger etter mayafolket, som i noen tilfeller er 3000 år gamle. Blant funnene er det for eksempel keramikk og gudemasker.

Flere av mayaenes byer har stått på jordfallshull og er derfor sunket ned i undervannssystemet. I tillegg til levninger fra gamle sivilisasjoner har dykkerne funnet knokler fra utdøde dyr som levde under forrige istid. 

Det vrimler av undervannsgrotter i Mexico 

347 kilometer med ganger gjør Sac Actun til verdens lengste undervannsgrotte. 

358 hulesystemer på i alt 1400 kilometer finnes bare i det østlige Mexico. 

Du kan se flere fantastiske bilder av utrolige naturfenomener i den neste utgaven av Illustrert Vitenskap. Hvis du bestiller ditt abonnement akkurat nå, får du to utgaver av bladet og et sett lekre trådløse hodetelefoner for bare 99 kroner.

Kanskje du er interessert i ...

Les også