Den fryktløse portugiseren

En ekspedisjon ledet av Ferdinand Magellan kostet over 200 mann og ham selv livet, men brakte 25 tonn krydder hjem til Spania fra Sørøst-Asia.

19. juli 2013 av Hans Henrik Fafner

Ferdinand Magellan var portugiser, men hadde lagt seg ut med Portugals konge på grunn av sin egenrådighet. Da han seilte ut i 1519, var det derfor med støtte fra spanskekongen, som så mulighetene i det vanvittige prosjektet.

Det handlet om krydder. Pepper, kanel, nellik og hvitløk var ettertraktede varer fordi det ga det europeiske kostholdet litt etterlengtet smak, men alt kom fra Sørøst-Asia. På det tidspunktet kontrollerte portugiserne sjøveien rundt Afrika, så spanskekongen var blitt fristet av Magellans tilbud om å finne en rute sør om Amerika.

Så vidt man vet besto skipene som Magellan hadde fått til turen, av en karavell og fire karrakker. De siste lastet mer, men var også vanskeligere å manøvrere. Alle fem skip var gamle og utslitt, og slik det var vanlig den gangen, piplet sjøvannet inn overalt.

Det gikk også galt. Da den vesle flåten kom ut i Stillehavet etter å ha rundet Sør-Amerika, var det tre skip igjen. Magellan nådde Guam og var den første europeeren som kom frem til Filippinene, der han selv ble drept. På det tidspunktet hadde skjørbuk, annen sykdom og mytteri tatt så mange av den opprinnelige besetningen at de måtte etterlate det ene skipet der.

De to siste skipene fortsatte ferden, men før turen over Indiahavet tok det ene skipet inn så mye vann at det måtte bli igjen. Det forliste senere, mens kun ett skip i ekspedisjonen, Victoria, kom hjem til Spania. Det var i 1522. Av den opprinnelige besetningen på 235 mann var bare 18 ennå i live, men med seg hadde de 25 tonn av de ettertraktede krydderne.

Kanskje du er interessert i ...

Les også