De første på havets bunn

I 1960 krabbet den sveitsiske dyphavsforskeren Jacques Piccard og den amerikanske marineoffiseren Don Walsh ned i det spesialbygde og kulerunde dykkerfartøyet Trieste. De nådde bunnen av Marianegropen etter nesten fem timer.

6. august 2013 av Hans Henrik Fafner

Den amerikanske marinen hadde kjøpt fartøyet for 250 000 dollar i den hensikt å sende det ned i Challengerdypet, som er den dypeste delen av Marianegropen i det vestlige Stillehavet. Der er det 10 911 meter ned til havbunnen.

Det var den sveitsiske vitenskapsmannen Jacques Piccard som sammen med sin far hadde bygd Trieste, som fartøyet het. Faktisk burde det ha blitt kalt Trieste 2, for det første Trieste-fartøyet som de hadde bygd noen år tidligere, hadde vist seg å ikke være solid nok. Overfor amerikanerne bedyret Picard at fartøyet kunne klare alle havdyp, men han sa også at det aldri var blitt testet på dyphavet.

Jacques Piccard skulle selv være med som den vitenskapelige delen av ekspedisjonen, og marinen ba den 26 år gamle løytnanten Don Walsh føre Trieste på den farlige ferden. Han hadde riktig nok bare hatt kommandoen i to år på ubåten Rasher, og den kunne ikke gå dypere enn 90 meter, men likevel stolte man på at Walsh var riktig mann for jobben.

"Jeg hadde ingen anelse om hvor dypt havet var", har Walsh senere uttalt.

23. januar 1960 bar det i vei. I forkant hadde Trieste blitt testet på forskjellige dyp utenfor Guam, og selv om det var sjøgang og været ikke var ideelt, ble det gitt grønt lys. Turen ned tok knapt fem timer, og da Trieste la seg til rette på bunnen, ble så mye virvlet opp at alt utenfor ble melkehvitt i det skarpe prosjektørlyset. De to mennene fikk aldri sett havbunnen.

Oppholdet i dypet varte bare 20 minutter. Walsh slo fast at det var en mistenkelig revne i den 15 cm tykke plexiglassruten og fant det klokest å starte oppstigningen. Tre timer senere kom de til overflaten.

Etter ekspedisjonen avgjorde den amerikanske marinen at Trieste ikke burde gå dypere enn 7000 meter under vann.

26. mars 2012 ble filmregissøren James Cameron det tredje mennesket som har dykket ned til Challengerdypet – 52 år etter Piccard og Walshs store bragd.

Kanskje du er interessert i ...

Les også