Dårlig planlegging i Australia

Den tyske oppdagelsesreisende Ludwig Leichhardt hadde oppsiktsvekkende få forsyninger med seg da han dro ut for å krysse de nordlige delene av Australia i 1848. Han ble aldri sett igjen.

5. april 2013 av Hans Henrik Fafner

Han så dårlig og hans fysikk egnet seg ikke til reiser i det indre Australia. Men den tyske zoologen, botanikeren og geologen Ludwig Leichhardt insisterte. Han levde for vitenskapen, og hans to første reiser hadde ført til internasjonal anseelse.

De hadde imidlertid også vært nær ved å ende i katastrofe, fordi Leichhardt var en dårlig planlegger. Han hadde med seg altfor få forsyninger, ettersom han regnet med å leve av det han fant underveis, og i Australias indre fantes det som regel ingenting. En samtidig kilde beskriver ham som "selvisk, mistroisk, innadvendt, uforsiktig og fullstendig uegnet som leder".

I 1848 bega han seg ut på en ny ferd, der han skulle krysse hele den nordlige delen av Australia. Han ble ledsaget av fem europeere og to aboriginere, som kjente landskapet. Da den vesle gruppen forlot McPhearson’s Station i våre dagers Queensland, kommenterte folk oppgitt at han nøyde seg med sju hester og 20 muldyr, noe som var helt tilstrekkelig til den lange reisen. Dette var 3. april 1848, og det var siste gang noen så dem.

Leichhardt og hans følge er aldri blitt funnet. Men man har funnet en messingplate med navnet hans, restene av en geværkolbe hengende i et tre, og lokket til en tobakksdåse, som muligens stammer fra ekspedisjonen. Men gjenstandene ble funnet så langt fra hverandre at man mener at ekspedisjonsdeltakerne kan ha blitt drept av aboriginere som har solgt eiendelene videre.

Kanskje du er interessert i ...

Les også