Da Jorden ble rund

"Da Columbus levde, trodde folk at Jorden var flat", står det i en skolebok fra 1919. Den går videre i gang med å beskrive hvordan man den gangen mente at det i Atlanterhavet levde sjøuhyrer som kunne sluke hele skip, og at havene endte i en gigantisk foss, der man styrtet ned i avgrunnen. Dette er nok en av historiens mest seiglivede myter. Columbus seilte ut for å finne sjøveien til India. Ingenting annet, og både han og samtiden må ha visst at Jorden også den gangen var rund. For dette hadde man faktisk allerede påvist i oldtiden.

23. august 2013

"Da Columbus levde, trodde folk at Jorden var flat", står det i en skolebok fra 1919. Den går videre i gang med å beskrive hvordan man den gangen mente at det i Atlanterhavet levde sjøuhyrer som kunne sluke hele skip, og at havene endte i en gigantisk foss, der man styrtet ned i avgrunnen.

Dette er nok en av historiens mest seiglivede myter. Columbus seilte ut for å finne sjøveien til India. Ingenting annet, og både han og samtiden må ha visst at Jorden også den gangen var rund. For dette hadde man faktisk allerede påvist i oldtiden.

Den greske astronomen Eratosthenes (276–194 f.Kr.) gjorde en interessant oppdagelse. Han fant ut at det var forskjell på solens høyde i Alexandria, der han befant seg, og i Syene (Aswan) når man målte den samtidig begge steder. Den samme gjenstanden kastet rett og slett forskjellige skygger. Hvis solstrålene traff Jorden parallelt, måtte vel forskjellen på Alexandria og Syene derfor skyldes at jordoverflaten krummet, konkluderte han med.

Spørsmålet var 'hvor mye?'. Eratosthenes visste at avstanden mellom de to byene var 5000 stadier, og når han sammenlignet det med forskjellene i solstrålenes vinkel, kunne han også beregne Jordens krumning. Og med dette kom han også frem til en forbløffende nøyaktig beregning av Jordens omkrets. I dag kan historikerne imidlertid ikke enes om hvorvidt han regnet i attiske stadier (185 meter) eller egyptiske stadier (157,5 meter).

Skal man klandre Columbus for noe, må det være at han brukte en urealistisk lav beregning av Jordens krumning. Dermed ble den mulige sjøveien til India kortere, og det har han nok gjort for å få støtte til reisen. Så hvis Amerika ikke hadde ligget i veien, hadde ekspedisjonen trolig gått tom for forsyninger mens de var ute på havet, og da kunne alle om bord ha dødd av sult før de kom frem til India.

Kanskje du er interessert i ...

Les også