Årsaken til jordskjelv oppklart

Da mennesket først hadde slått fast at Jorden er rund, var det nærliggende å lure på hva som var inni. Jordskjelv viste jo at noe var i bevegelse der nede, og en gang imellom spyttet vulkanene ut flytende lava fra Jordens indre.

23. august 2013

Da mennesket først hadde slått fast at Jorden er rund, var det nærliggende å lure på hva som var inni. Jordskjelv viste jo at noe var i bevegelse der nede, og en gang imellom spyttet vulkanene ut flytende lava fra Jordens indre.

Kineseren Zhang Heng, som var både astronom, matematiker, dikter og mye mer, bygde allerede i år 132 verdens første seismograf. Instrumentet besto av en stor bronsekjele med en pendel inni, og den kunne faktisk registrere og lokalisere jordrystelser flere hundre kilometer unna. Men apparatet motbeviste ikke kinesernes gamle tro på at jordskjelv skyldtes at det var blitt kosmisk uorden i yin og yang.

Oldtidens grekere hadde også sine teorier, og på 1600-tallet skrev den tyske jesuittmunken Athanasius Kircher at jordskjelvet kom når ild beveget seg i spesielle kanaler i Jordens indre. Et halvt århundre senere mente den engelske legen og naturvitenskapsmannen Martin Lister at det hang sammen med kjemiske eksplosjoner dypt under jordoverflaten.

Det endelige gjennombruddet kom ikke før i 1897. Da rammet et stort jordskjelv den indiske delstaten Assam. Tapet av menneskeliv var beskjedent (ca. 1500), men de fysiske ødeleggelsene var enorme. Den britiske geologen Richard Dixon Oldham arbeidet på det tidspunktet i India, og han kom frem og beskrev jordskjelvets resultater på en måte som gikk langt ut over det vanlige. Og med utgangspunkt i sine grundige opptegnelser var han i 1906 ferdig med en rapport, der han konkluderte med at et jordskjelv består av flere forskjellige typer seismiske bølger.

Det er snakk om primærbølger (lengdebølger) og sekundærbølger (tverrbølger), som har forskjellig hastighet, og i tillegg er det overflatebølgene, som forårsaker de egentlige skadene. Dette skapte grunnlag for senere forskning. I 1937 argumenterte den danske seismologen Inge Lehmann for at Jordens indre nok er flytende, men at det innerst inne er en fast kjerne, noe som er årsaken til de forskjellige bølgene. Og dette førte til den nyeste kunnskapen om kontinentalplater som beveger seg og dermed konstant skaper små endringer i Jordens overflate.

Kanskje du er interessert i ...

Les også