Det må du ikke si

Verden rundt er det stor forskjell på hva man kan si og ikke må si. Les eksempler på upopulære ytringer.Injurielover har gjennom tidene satt grenser for den offentlige debatten over hele verden. Her er et knippe eksempler:

9. november 2009

Tyrkia vil gjerne bli medlem i EU. Men EU har mange krav, blant annet en reform av injurielovene i Tyrkia, som gjør det straffbart å spotte alt som er tyrkisk, en offentlig person eller Tyrkias grunnlegger, Kemal Atatürk. Tyrkia forsøker å etterkomme EUs krav. F.eks. er det ikke lenger ulovlig å spotte alt tyrkisk, men man får likevel ikke lov til å kritisere republikken. Og nå skal justisministeren også først godkjenne alle anklager.

Men EU har ennå ikke godkjent de nye tiltakene. Injurielover har eksistert siden det gamle Roma og fungerer i dag som et politisk verktøy. I Thailand truet regjeringen med å saksøke en videosekvens på Internett som viste kongen som en ape. Videoen ble raskt tatt av nettet.

I saken om Muhammed-tegningene i Danmark ble avsenderen anmeldt for rasisme og blasfemi. Riksadvokaten har valgt ikke å reise tiltale.

”Terrorismens skole” Egypt (2006) Studenten Abdel Kareem Soliman fornærmer sin skole, islam og Egypts president. Resultat: 4 års fengsel.

”Buuh” Frankrike (1960-tallet) En tilskuer roper til Charles de Gaulle. Resultat: Anholdelse.

”Ren svindel: de kristnes jul” Norge (1912) En redaktør bruker ovenstående tittel i magasinet sitt. Resultat: En bot på 10 kr.

”Den fete mannen” Filippinene (2004) Presidentens mann kalles ”den fete ektemannen”. Resultat: En rettssak om erstatning som senere blir droppet.

”Forbindelse til narkotrafikk” Spania (1995) En avis forbinder Marokkos kong Hassan II med en kongelig eid lastebil med 5 tonn hasj. En lov fra Franco-tiden gir kongen rett til å søke erstatning for anklagen. Resultat: Tre spanske rettsinstanser gir ham medhold. En appellsak ligger nå hos en europeisk domstol.

”Feigt” Chile (2001) En ekspert kritiserer landets rettssystem på TV. Resultat: En bot på 2300 kr. Straffen suspenderes. Tiltalen droppes. Chile reformerer sine injurielover.

”Sprøyt” Zambia (1994) En tidligere minister siteres for å ha fornærmet presidenten. Resultat: Journalistene arresteres.

”Selvfølgelig kaller jeg det folkemord.” Tyrkia (2006) I et intervju med Reuters uttaler journalist Hrant Dink seg slik om Osmanerriket, som drepte opptil 1,5 millioner armenere. Resultat: Han blir myrdet mens han står tiltalt for å fornærme tyrkerne.

Kanskje du er interessert i ...

Les også