Derfor feirer vi halloween

Hvert år på denne tiden er mange av oss i full sving med å hule ut gresskar, pynte med plastedderkopper og velge ut de beste skrekkfilmene. Halloween har for alvor slått an her hjemme. Men hvorfor feirer vi egentlig de døde?

26. oktober 2015 av Anna-Dora Maron

Halloween er en gammel tradisjon

Halloween kommer fra navnet All Hallow Evening, hos oss bedre kjent som allehelgensaften. Høytiden stammer fra den keltiske høytiden samhain, der mange gjorde seg klar til vinterens mørke.

I Skandinavia begynte vi for alvor å feire halloween på amerikansk manér da Harry Potter-filmene lokket oss til kinolerretene. Tradisjonen er imidlertid blitt holdt i hevd av irske og britiske innvandrere i USA siden 1800-tallet.

Den gangen var høytiden et ledd i den kristne troen som handlet om død og gjenfødelse. Dagen ble markert med lys og blomster på kirkegårdene, og det ble delt ut søtsaker på gravstedene i form av frukt og nøtter fordi de avdøde kunne gjenoppstå akkurat på denne dagen.

Halloween har alltid båret preg av karneval. Derfor er det vanlig å kle seg ut i noe som har med døden å gjøre. Foto: Colourbox

Halloween krysset Atlanteren

I takt med at vi inngår i en stadig mer globalisert verden og utvikler oss til et mer flerkulturelt samfunn, finner noen tradisjoner veien fra USA over Atlanteren til Europa igjen.

I USA har festligheten utviklet seg over lang tid og er gradvis blitt mer kommersialisert. Et helt forretningsområde har oppstått med halloween-tilbehør i form av mat, godteri, dataspill, filmer, kostymer og dekorasjoner. Tradisjonen mister derfor langsomt tilknytningen til sitt egentlige opphav.

Det er imidlertid ikke bare USA og Europa som feirer halloween. I Mexico har man holdt tradisjonen i hevd i flere tusen år. Der beholdt man hodeskaller som trofeer til fremvisning under ritualer. Tradisjonen i Mexico blir kalt De dødes dag.

De dødes dag ble anerkjent av UNESCO som et mesterverk i muntlig og immateriell kulturarv i 2008. I Mexico minnes man de døde ved å bygge et alter i hjemmet, der der pyntes med fotografier av de døde, ting den avdøde likte, stearinlys, frukt, pynt og drikkevarer. Foto: Joel Bullock, carmichaellibrary

Kanskje du er interessert i ...

Les også