Civilisationen rykker ind

Regionens første kommersielle ­flyplass skal etter planen bygges i Creel. Byen var en gang sentrum for skogsdrift, men i dag er økonomien avhengig av den vakkert beliggende jernbanen som går gjennom byen. Statsplanleggerne forestiller seg at det i fortsettelsen skal bygges et hav av turisthoteller. Embetsmenn i den mexicanske staten Chihuahua, som omringer mesteparten av territoriet til ­tarahumara-folket, er i full gang med å gjøre inntrykk på private investorer for å få dem til å satse penger på et stort kompleks på kanten av kløften.

10. november 2009

Regionens første kommersielle flyplass skal etter planen bygges i Creel. Byen var en gang sentrum for skogsdrift, men i dag er økonomien avhengig av den vakkert beliggende jernbanen som går gjennom byen. Statsplanleggerne forestiller seg at det i fortsettelsen skal bygges et hav av turisthoteller. Embetsmenn i den mexicanske staten Chihuahua, som omringer mesteparten av territoriet til tarahumara-folket, er i full gang med å gjøre inntrykk på private investorer for å få dem til å satse penger på et stort kompleks på kanten av kløften. Der skal de ha strikkhopping, en taubane tvers over avgrunnen, flere hoteller og en ”indianerlandsby” med en permanent utstilling av ”ritualer, seremonier og klær”. Komplekset skal ligge lenger vest langs det gamle banelegemet ved det som nå er et utsiktspunkt for turister, som kryr av tarahumara-selgere. Selgerne består nesten bare av kvinner og barn, som tilbyr kurver og vevde stoffer som de har oppdaget at turistene liker. Småjenter selger suvenirer hele dagen mens de gjentar det første spanske ordet de lærte: ”Compra?” – ”kjøpe?”

Det er massevis av usikkerhet og kontroverser om utviklingsplanen for Kobberkløften. Byggingen av flyplassen har allerede blitt utsatt flere ganger, og diskusjonen om miljøet fortsetter, særlig etter at hele Sierraregionen har begynt å bli utsatt for periodevis tørke. Løfter om miljømessig ansvarlighet ble ikke godt mottatt i fjor vår, da alle jeg møtte, bl.a. flere statsembetsmenn var fullstendig klar over at et allerede eksisterende hotell slapp ut urenset spillvann i den nærmeste kløften. Eieren, som hevdet at han hadde bestilt reparasjon på septiktanken, var tilfeldigvis tidligere direktør i statens turistråd. Men det utspiller seg også et større, mer allmenngyldig drama i Sierra Tarahumara, som territoriet også kalles. Med eller uten flyplass har det moderne Mexico meldt sin ankomst og begynt å gjennomsyre en innfødt kultur som lenge har holdt stand overfor omverdenen. Alle slags forestillinger om et en gang så harmonisk folk som nå har blitt besudlet av inntrengere med misforståtte ideer om hva det vil si å være sivilisert, blir likevel straks avfeid av det folket som faktisk bor i disse kløftene.

Kanskje du er interessert i ...

Les også