Klokken 9.03 om morgenen, lokal tid, krasjet rute 175 fra ET United Airlines inn i World Trade Centers sørlige tårn, slik det vises på et bilde fra en video som ble filmet fra bakken 11. september. Videobilde: Evan Fairbanks, Magnum Photos.

Se bilder fra 11. september

I anledning tiårsdagen for angrepene 11. september har National Geographics bilderedaktører valgt ut en rekke symbolske bilder som forteller historien om en av de mørkeste dagene i USA.

12. september 2011

I anledning tiårsdagen for angrepene 11. september har National Geographics bilderedaktører valgt ut en rekke symbolske bilder som forteller historien om en av de mørkeste dagene i USA.

Røyk og flammer slår ut da rute 175 fra United Airlines krasjer inn i World Trade Centers sørlige tårn 11. september. Alle om bord mister livet, og det samme gjør hundrevis av andre inne i bygningen. I New York blir rundt 2800 mennesker drept i kollisjonen med de to ruteflyene som er kapret av Al-Qaida-terrorister, og da de to tårnene senere raser sammen. Foto: Spencer Platt, Getty Images.

For å unnslippe ilden og den voldsomme varmen etter angrepene 11. september stiller folk seg helt ut på kanten. Øverst i World Trade Centers nordlige tårn henger mennesker ut av vinduene helt opptil 400 meter over New Yorks gater. Denne typen bilder var ekstremt kontroversielle for ti år siden, men er siden blitt mer akseptert, men likevel ikke mindre sjokkerende, sier Clifford Chanin. Foto: Jose Jimenez, Primera Hora/Getty Images.

Marcy Borders er innhyllet i aske etter å ha kommet seg ut av World Trade Centers sørlige tårn og søkt tilflukt i vestibylen i en kontorbygning like ved. Det sørlige tårnet brant i nesten en time før det raste sammen og tok livet av rundt 600 mennesker i og rundt bygningen. Det nordlige tårnet brant i over halvannen time før det møtte samme skjebne og tok livet av ytterligere 1400 mennesker. Foto: Stan Honda, AFP/Getty Images.

En person står alene i en gate i New York etter at de to tårnene har rast sammen 11. september. "Selv ti år etter er disse bildene helt rå når jeg ser på dem, og jeg blir minnet om den følelsen av uvirkelighet som folk snakket om i dagene etter angrepet", sier Clifford Chanin. "Noen ganger, selv etter ti år, er det fremdeles vanskelig å forstå at det virkelig skjedde." Foto: Jason Florio, Corbis.

Samtidig som de fleste uskadde ansatte i det nordlige tårnet flyktet i sikkerhet ned trappene, satte brannmenn som Mike Kehoe (på bildet) kursen oppover for å hjelpe de sårede. Mike Kehoes brannstasjon mistet seks mann den dagen, men selv overlevde han. Livet hans var imidlertid forandret totalt, ikke minst på grunn av det symbolske bildet som han tilfeldigvis ble med på. "På en måte ble Mike Kehoe et symbol på brannmennene", sier Clifford Chanin. Foto: John Labriola.

Et videobilde viser rute 77 fra American Airlines da det 11. september kl. 9.37 om morgenen lokal tid slår inn i den vestlige siden av Pentagon i Arlington i Virginia. Alle 59 om bord mister livet. 125 militære og sivile personer, som var på jobb i Pentagon, mister også livet ved kollisjonen. Videobilde: CNN via Getty Images.

Folk blir evakuert fra New Yorks finansdistrikt 11. september mens begge World Trade Centers tårn brenner. Noen få minutter senere blir disse scenene med evakuering i ro og orden erstattet av bilder av omfattende ødeleggelse og kaos, da de to tårnene kollapser og innhyller byen i kvelende støv og ruiner. Foto: Spencer Platt, Getty Images.

World Trade Centers sørlige tårn raser sammen og får katastrofen som har utspilt seg høyt over gateplan, til også å ramme folk nedenfor. "Jeg har sett mange bilder som disse, og det er noe ved det fastfrosne øyeblikket som rommer essensen av det som skjedde", sier Clifford Chanin. Foto: Thomas Nilsson, Getty Images.

Brannnfolk kjemper mot flammene i Pentagon i Arlington i Virginia 11. september. Fem minutter etter at bygningen var blitt truffet, fikk alle fly over eller på vei til USA ordre fra USAs luftfartsmyndigheter om å lande. Mindre enn ti minutter etter kollisjonen startet evakueringen av Det hvite hus og regjeringsbygningene i Washington D.C. Foto: Jim Varhegyi, U.S. Air Force via Getty Images.

De rykende restene av World Trade Center ligger midt i det som rett etterpå ble kaltGround Zero. New Yorks borgermester, Michael Bloomberg, sier at den betegnelsen bør droppes nå. "Vi vil aldri glemme ødeleggelsene av det området som ble kalt Ground Zero. Aldri. Men tiden er inne for å kalle de 65 000 kvadratmeterne det de faktisk er: World Trade Center og minnesmerket og museet for 11. september." Foto: Alex Fuchs, AFP/Getty Images.

Todd Heaney og Frankie DiLeo fra brannbil 209 hjelper en kollega som ble såret ved World Trade Center 11. september. "Historiene om brannmennene er så fantastiske", sier Clifford Chanin. "Jeg har ikke tall på hvor mange beretninger vi har fått fra overlevende fra bygningene om brannmennene, mens de selv var på flukt ned trappen, og brannmennene var på vei opp de samme trappene. I ett tilfelle helt opp til 80. etasje. Foto: Todd Maisel, NY Daily News via Getty Images.

Bygningene på nedre Manhattan er innhyllet i røykskyer og støv på dette bildet som er tatt fra Jersey City på den andre siden av Hudson-elven, etter at det andre tårnet hadde kollapset 11. september. Foto: Steffan Kaplan, New York Times via Redux.

Røyken stiger opp bak etterforskningsgruppen mens de 12. september finkjemmer området i Pennsylvania der rute 93 fra United Airlines styrtet. Flyet var blant de fire som ble kapret som ledd i planen for 11. september, men inngripen fra passasjerene tvang flyet ned ute på landet i nærheten av Shanksville. Foto: Tim Shaffer, Reuters.

En såret redningsarbeider trekkes ut av ruinene fra World Trade Center 13. september 2001. Alt i alt døde det 343 brannmenn og ambulansefolk i forbindelse med 11. september. 23 politibetjenter i New York og 37 politifolk fra byens havnemyndigheter omkom også. Foto: Mario Tama, Getty Images.

Dette bildet av en bit av rute 93 fra United Airlines, som ligger på et jorde i Pennsylvania 14. september, ble brukt som bevis i rettssaken, som knyttet Zacarias Moussaoui til Al-Qaida og angrepene 11. september. Moussaoui ble i 2006 dømt til livsvarig fengsel uten mulighet for prøveløslatelse. Foto: U.S. District Court via European Pressphoto Agency.

På dette bildet fra 14. september ligger en leilighet i Liberty Street på nedre Manhattan som en utbrent ruin etter at World Trade Center raste sammen under angrepene 11. september. Tusenvis av innbyggere ble tvunget til å forlate området etter at katastrofen hadde gjort hjemmene deres ubeboelige. Foto: Todd Maisel, NY Daily News via Getty Images.

Folk på en gate i New York ser på bilder av alle politifolkene og brannfolkene som etter angrepene fremdeles var savnet 28. september 2001. "Jeg har hørt fra flere overlevende at de kunne se på brannfolkenes ansiktsuttrykk at visste hvor ille det var, og at de kanskje ikke ville komme ut igjen", sier Clifford Chanin. "De visste hva de gikk inn til, og det heltemotet [de utviste], er bare utrolig." Foto: Mario Tama, Getty Images.

Kanskje du er interessert i ...

Les også