Oljeutslipp og orkan i New Orleans?

Den uheldige amerikanske byen kan bli innsmurt i olje når orkanene begynner å danne seg i Mexicogolfen til sommeren, sier eksperter.

12. mai 2010 av Christine Dell'Amore i Louisiana, National Geographic News

Mens oljen fortsatt lekker fra stedet der boreplattformen Deepwater Horizon eksploderte i Mexicogolfen – uten at det kan øynes noen slutt på det – er det fare for at en orkan kan sende flytende olje inn mot kystlinjen av Golfen.

Orkansenteret i USA har offentliggjort sine offisielle varsler for 2010, og de viser at Mexicogolfen går en travel sesong i møte.

James Franklin, som er avdelingsleder for senterets orkanspsialistenhet i Miami, forteller at varmt vann er en nøkkelfaktor for orkaner, og farvannene i den tropiske og østlige delen av Atlanterhavet er for tiden varmere enn noen gang tidligere i hele den perioden det er foretatt målinger. Værfenomenet El Niño, som la en demper på orkanaktiviteten i 2009, er også ventet å løse seg opp i år.

I tillegg varslet orkanmeteorologer ved Colorado State University i begynnelsen av april at sesongen vil by på 15 navngitte stormer som vil gi opphav til åtte orkaner, der halvparten vil være større stormer med vindhastigheter på over 177 km/t.

Orkanvinder blåser mot klokken, og en storm som passerer sørøst for oljeutslippet, kan derfor presse oljen bort fra kysten og ut i åpent hav.

Hvis en storm derimot passerer vest for oljepølen, samme vei som Katrina, kan den presse olje inn mot den nordlige Golfkysten, og ”det bildet ser temmelig uhyggelig ut”, sier Nan Walker, som er fysisk oseanograf ved Louisiana State University.

”La oss anta at oljeutslippet fortsetter, og det kommer [en ny] Katrina,” sier Nan Walker. ”Da kan oljen komme opp på land på grunn av stormen og kjempebølgene.”

Ron Kendall, som leder avdelingen for miljøtoksologi ved Texas Tech University i Lubbock, har et enda dystrere scenario: ”Kommer det en større orkan, er det fare for at vi får olje i sentrum av New Orleans.”

Er oljen borte før de store orkanene kommer?

En orkan i Mexicogolfen vil også ramme teamene som forsøker å demme opp for oljeutslippet, sier Doug Helton, som er innsatskoordinator ved USAs vitenskapelige miljøadministrasjon NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).

Skip, fly og fjernstyrte fartøyer må hjemkalles hvis det kommer en storm, sier han. Dessuten kan flytesperringer – flytende rør som ligger rundt sårbare områder for å holde oljen unna – drive bort eller til og med bli ødelagt av kjempebølgene.

Slike overveielser kan imidlertid vise seg å være hypotetiske, bemerker Gregory Stone, som er sjef for Louisiana State Universitys enhet for kyststudier. I juni er orkanene som regel svake, og når det tunge skytset rammer i august, er oljen kanskje nesten opprenset.

Vinder med orkanstyrke og store bølger kan til og med bli til nytte for den oljeforurensede Golfen ved å spre det som er igjen av oljen enda mer, slik at det blir lettere for naturen selv å bryte ned noe av den, tilføyer Gregory Stone.

Kanskje du er interessert i ...

Les også