Mwamien

Mwamien husker tilbake til den gangen han var en slags konge. Hans avgjørelser var lov, og makten hans uangripelig. Siden 1954 har han, som faren og farfaren før ham, vært overhode for Bashali-folket i Masisi-distriktet, et bølgende gresslandskap øst i Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo). Selv om han heter Sylvestre Bashali Mokoti, tiltaler de andre høvdingene ham bare som doyen – den eldste. I det meste av sitt voksne liv fikk han husdyr og andre gaver av innflyttere. Til gjen­gjeld fordelte han jorden slik han anså det best.

14. november 2011

Mwamien husker tilbake til den gangen han var en slags konge. Hans avgjørelser var lov, og makten hans uangripelig. Siden 1954 har han, som faren og farfaren før ham, vært overhode for Bashali-folket i Masisi-distriktet, et bølgende gresslandskap øst i Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo).

Selv om han heter Sylvestre Bashali Mokoti, tiltaler de andre høvdingene ham bare som doyen – den eldste. I det meste av sitt voksne liv fikk han husdyr og andre gaver av innflyttere. Til gjengjeld fordelte han jorden slik han anså det best.

I dag sitter høvdingen i en skitten sofa i et usselt skur i byen Goma i DR Kongo flere timers kjøring sør for Masisi. Hans domene er sentrum for en humanitær krise som foreløpig har pågått i over ti år, men som i høy grad har unngått verdens oppmerksomhet.

Det østlige DR Kongo har blitt invadert av tusenvis av tutsier, hutuer og medlemmer av hundefolket, som kjemper om det de alle hevder er deres rettmessige eiendom. Der er det militser som vil overta jorden med makt, kvegdrivere på utkikk etter mindre overfylte beitearealer og horder av flyktninger fra hele denne fruktbare og faretruende overbefolkede østafrikanske regionen.

For noen år siden beslagla et medlem av en opprørshær mwamiens 80 hektar med jordbruksjord og tvang ham til å flytte til dette skuret i Goma, ydmyket og livredd for sin egen sikkerhet.

Kanskje du er interessert i ...

Les også