Læreren på den etiopiske skolen ler av en tegning av en mann som gjør sitt fornødne. Hun bruker tegningen når hun underviser i god hygiene. Til å begynne med ble elevene forlegne, men nå bruker de latriner, vasker hender og får ikke så ofte diaré.

Galleri: Tørstens byrde

Hele samfunn ville bli forvandlet hvis alle kvinnene som hver dag må gå langt etter vann, hadde en vannkran for hånden.

4. mai 2010

Hele samfunn ville bli forvandlet hvis alle kvinnene som hver dag må gå langt etter vann, hadde en vannkran for hånden. Foto: Lynn Johnson

”Vi kan alt”, synger landsbyboerne mens de graver en grøft til en rørledning nær byen Ticho i Etiopia. Innsatsen deres blir snart premiert med rennende vann.

På et vaskeri i et slumkvarter i Addis Abeba tjener Muntaha Umer seks kroner om dagen på å vaske herreklær i skittent vann. Bare mennene har råd til å betale.

I tørkeperioden blir elven Arayo i Etiopia forvandlet til en mudrete vannpytt. Men takket være en ny sanddemning lenger oppe i elven ender vannet fra de neste kraftige regnskyllene i et underjordisk reservoar. Derifra kan det pumpes opp med håndkraft.

Landsbyboere i det nordlige Kenya henter opp de siste dråpene av en vanntank som kvelden før ble fylt opp av myndighetene. Neste sending kommer med lastebil om en uke.

Ni kvinner lar en bøtte med vann fra brønndypet gå fra hånd til hånd mens de står på ­en glatt, vaklevoren stige. Kvinnene bor i Marsabit-regionen nord i Kenya, og når vannet først er hentet helt opp, må de dele de dyrebare dråpene med tørste husdyr.

Kvinner fra det nordlige Kenya bruker opptil fem timer om dagen på å slepe tunge vanndunker fylt med grumsete vann. En langvarig tørke har utløst en vannkrise i det allerede knusktørre området.

Barn som bærer på hver sin dunk med ca. ti liter regnvann, klatrer oppover den bratte stien som fører til landsbyen Foro i Etiopia. De tar den to til tre timer lange turen flere ganger om dagen. Når guttene blir sju år, trenger ikke de å ta turen mer. Men jentene bruker mesteparten av livet på å hente vann.

Barn som er heldige nok til å ha en sponsor som betaler for deres skolegang, viser frem karakterbøkene ved Mechello-skolen i Konso i Etiopia. Rent vann og god hygiene beskytter barna mot sykdom og gjør det mulig for dem å gjennomføre en utdannelse.

En kvinne nærmest suger til seg dråpene fra en kran i Kenya. Myndighetene fylte tanken som kranen sitter på dagen før, men den er nesten tom, og folk har begynt å krangle om hvem som skal ha resten av vannet.

For noen få år siden fant disse landsbyfolkene en våt flekk på en tørr og steinete slette nord i Kenya. De gravde en liten brønn som de ofte besøker. Kvinnen til høyre sitter ved brønnen med en kopp og venter på vann.

Kanskje du er interessert i ...

Les også