Bli med ned i Gazas smuglertunneler

Gazastripens innbyggere har i flere år brutt Israels økonomiske blokade med et storstilt nettverk av smuglertunneler som krysser grensen til Egypt. Under den seneste eskalering af konflikten i Gaza, bombede Israel i vidt omfang tunnelerne.

6. november 2012 av Gitte Hou Olsen

Gazastripen danner sammen med Vestbredden det palestinske selvstyreområdet. Siden Hamas tok politisk kontroll over Gazastripen i juni 2007 har området vært under skjerpet israelsk økonomisk blokade.

Innbyggernes svar på blokaden var å grave seg til bedre livsvilkår. I dag finnes det flere hundre ulovlig bygde tunneler mellom Gaza og Egypt, og til sammen forsyner de Gazastripen med to tredeler av alle de varene som handles i området.

Egypt stenger tunneler

Klanledere fra Sinai har i samråd med den egyptiske innenriksministeren Ahmed Gamal Al Din bestluttet at tunnelene skal stenges.

Årsaken er flere angrep på egyptiske soldater i Sinai. Blant annet ble 16 soldater drept under et angrep på en politistasjon i august.

Gazastripens lukrative undergrunn

Da virksomheten var på sitt høyeste, jobbet ca. 15 000 mennesker i og rundt tunnelene, og de gav indirekte jobbber til titusenvis av andre.

Regjeringspartiet i Gaza, Hamas, legger avgifter på all tunnelimport, og disse inntektene antas å gi regjeringen oppimot 4,3 milliarder kr i året.

Alt smugles – selv løver Smuglertunnelene er ofte provisorisk bygd og livsensfarlige arbeidsplasser, og de brukes til ulovlig smugling av alt fra mat og medisiner til husdyr, biler og våpen. Selv dyr til zoologisk hage importeres via de smale gangene under bakken. Et forsøk på å smugle inn en løve endte likevel tragisk. Dyret hadde ikke fått nok bedøvelse, så det våknet opp midt inne i tunnelen og rev en av arbeiderne i fillebiter.

Likevel symboliserer tunnelene for mange innbyggere på Gazastripen noe positivt: folkets oppfinnsomhet, minnet og drømmen om bevegelsesfrihet og – kanskje aller viktigst for et fordrevet folk – følelsen av å ha kontroll med landområdene sine.

Last ned hele artikkelen Lige efter magasinet gik i trykken, eskalerede konflikten i Gaza. Hamas og andre grupper optrappede raketbeskydningen mod Israel, og det israelske militær iværksatte et luft- og flådeangreb på Gaza rettet mod Hamas’ ledere og formodede lagre af raketter og andre våben såvel som civile regeringskontorer og mediekontorer. Israel bombede også i vidt omfang smuglertunnelerne i Rafah.

Klik på download-knappen herunder for at hente artiklen.

Når du klikker på downloadknappen over blir du bedt om å registrere deg som medlem av natgeo.no. Det tar et minutt og er helt gratis.

Kanskje du er interessert i ...

Les også