Bin Ladens overraskende skjulested

Se de uventede naturskjønne omgivelsene der Osama bin Laden ble drept mandag.

4. mai 2011 av Brian Handwerk, National Geographic News

Osama bin Laden ble funnet i Abbottabad, en pakistansk garnisonsby som ligger bare 116 km nord for storbyen Islamabad.

Don Belt, som er tidligere utenriksredaktør for National Geographic, kaller det sjokkerende at Osama bin Laden ble funnet i Abbottabad. Don Belt har tidligere orientert den amerikanske kongressen om forholdene i Pakistan og har besøkt Abbottabad en rekke ganger.

Byen ligger vakkert til og er tilholdssted for tusenvis av tropper, og den er verken en Taliban-høyborg eller en gigantisk storby det er vanskelig å lete i.

"Det er vanskelig å forstå at ingen i det pakistanske militæret visste at han befant seg der, spesielt hvis han har vært der i flere år," sier Don Belt.

Ukjent rute

Det er uvisst hvordan Osama bin Laden kom seg fra Afghanistan til stedet der han skulle ende livet sitt.

"Det er ikke usannsynlig at han har reist over land fra Afghanistan, gjennom Swat-dalen og over Indus og deretter ned via Karakorum-veien for til slutt å ende opp i Abbottabad," sier Don Belt.

"Abbottabad er dessuten nær Kashmir, der Lashkar-e-Taiba og andre militante grupper holder til i fjellene. Så det er et nettverk av militser i dette landområdet ikke langt fra Abbottabad."

Abbottabad "ligger ved en hovedpulsåre, Karakorum-veien, ca. en time nord for Islamabad", sier Don Belt om den tidligere britiske garnisonsbyen.

Vakkert skjulested

Byen ligger "naturskjønt omgitt av de lave fjellene som går ut fra Hindu Kush. Luften er ren, det er vakkert, og hele området utgjør den første delen av det pakistanere ser på som et slags ferieområde, som strekker seg mot nord inn i Kashmir og mot vest over Indus-elven inn i Swat-dalen.

"Hele regionen er en form for sentralt naturområde i Pakistan, og Abbottabad er en slags innfallsport til dette området."

Kanskje du er interessert i ...

Les også