Afrikas frodigste område er blitt det mest belastede

Byen er en vepsebol. For 20 år siden bodde det ca. 50 000 mennesker der. Nå huser Goma minst 20 ganger så mange. Bevæpnede menn i uniform patruljerer i byens forsømte gater og står bare til regnskap for seg selv. Døgnet rundt kommer det en strøm av mennesker til byens marked fra de omkringliggende skogene med enorme sekker med trekull.

14. november 2011

Byen er en vepsebol. For 20 år siden bodde det ca. 50 000 mennesker der. Nå huser Goma minst 20 ganger så mange. Bevæpnede menn i uniform patruljerer i byens forsømte gater og står bare til regnskap for seg selv. Døgnet rundt kommer det en strøm av mennesker til byens marked fra de omkringliggende skogene med enorme sekker med trekull.

Nord for byen ulmer Nyiragongo-vulkanen, som sist hadde utbrudd i 2002. Den gangen strømmet lavaen gjennom byen og ødela Gomas handelsdistrikt. I den sørlige utkanten av byen ligger Kivusjøen som en sølvfarget kjele. Sjøen er så full av karbondioksid og metan at forskere mener at et gassutbrudd en dag kan ta livet av alle i og nær Goma.

Mwamien har, på lik linje med mange andre mindre privilegerte, ingen valgmuligheter. Han stirrer framfor seg med opphøyd kongelig forakt. Men på tross av mansjettknappene og det trimmede grå skjegget er han ikke høvding her i Goma. Han er bare Sylvestre Mokoto, en mann som ikke lenger har noen jord å dele ut.

Vold og konflikter i flere tiår

Området har i de siste tiårene vært sentrum for helt ufattelige voldshandlinger: mord og bortføring av titusenvis av mennesker i det nordlige Uganda, en massakre på over én million mennesker i forbindelse med folkedrapene i Rwanda og Burundi og deretter to kriger øst i DR Kongo. Den siste antas å ha kostet over fem millioner mennesker livet, særlig pga. sykdom og sult. Dette er den krigen som har krevd flest menneskeliv siden andre verdenskrig. Væpnede konflikter som oppstod i ett land, har bredt seg utover landegrensene. Regjeringene i regionen støtter forskjellige opprørsgrupper, som kjemper om makten og ressursene i landet.

De grusomme voldshandlingene som har funnet sted der, er umulige å forklare i korte trekk, men geografien har spilt en rolle. Hvis man fjerner landegrensene rundt Uganda, DR Kongo, Rwanda, Burundi og Tanzania, kan man se fellesnevneren for disse uhomogene enhetene: et landskap formet av enorme krefter, nemlig litosfæreplater i bevegelse. Det østafrikanske riftsystemet Rift Valley skjærer seg gjennom Afrikas Horn – den nubiske platen i vest beveger seg bort fra den somaliske platen i øst og forgrener seg ned på begge sider av Uganda.

Afrikas frodigste og mest artsrike område

Den vestlige riften, Albertineriften, omfatter Virunga- og Ruwenzori-fjellene. Noen steder har den dype sprekken i jordskorpen blitt fylt med vann og dannet flere av Afrikas store innsjøer. Albertineriften er en 1480 km lang geologisk senkning som består av skogdekket høyland, snøkledde fjell, savanne, innsjøer og våtmarksområder. Den er Afrikas frodigste og mest artsrike område. Riftdalen er hjemsted for gorillaer, okapier, løver, flodhester, elefanter og massevis av sjeldne fugle- og fiskearter samt et vell av mineraler fra gull til tinn og coltan (inngår i produksjonen av mikrobrikker).

I det 19. århundret kom europeiske oppdagere som David Livingstone og John Hanning Speke til området på jakt etter Nilens utspring. De betraktet den frodige vegetasjonen og de enorme vannområdene med ærefrykt.

Paradoksalt nok har de umåtelige rikdommene i Albertineriften ført til knapphet. Folk søkte til området på grunn av den fruktbare vulkanske jorden, de rikelige regnmengdene, artsrikdommen og den høye beliggenheten, som i stort grad holdt mygg og tsetsefluer borte og dermed de sykdommene de førte med seg. Etter hvert som befolkningstallet steg, måtte flere og flere skogområder vike for jordbruks- og beitearealer. Allerede i det 19. århundret var man i tvil om det ville være nok til alle i det paradiset som de tilreisende møtte der.

I dag henger spørsmålet over hele Albertineriften. Fødselstallet er blant de høyeste i verden, og volden mellom mennesker og mot dyr er utbredt – i et redselsscenario av tyveri av jord, lammende flyktningstrømmer, massevoldtekter og utplyndrede nasjonalparker.

Kanskje du er interessert i ...

Les også