Børge Ousland: Klimaendringene i polområdene

Hør Børge Ousland fortelle om sine siste ekspedisjoner og klimaendringene i polområdene.

14. oktober 2013

"Jeg kjenner hvordan sivilisasjonen begynner å prelle av meg. Jeg våkner, myser mot solen, utfører dagens oppgaver, trekker inn nordavinden og peiler automatisk ut den beste ruten og de tryggeste overnattingsplassene – helt uten å tenke meg om." – Børge Ousland

Når det gjelder å utforske polarområdene, er Børge Ousland et naturtalent. Ikke bare er han en ivrig friluftsmann og tidligere marinejeger, men gjennom 25 år med reiser til polområdene – deriblant 18 til Nordpolen og 6 til Sydpolen – har han fått en sterk fysikk som har hjulpet ham med å overleve under ekstreme forhold. Ingen andre har gjennomført flere soloekspedisjoner til polene enn ham.

Men Ousland er ikke bare fysisk sterk. Å nå Nordpolen midt i den lange polarnatten, eller å krysse hele Antarktis i ensom majestet, er minst like krevende for psyken som for fysikken. Å gjennomføre slike ekspedisjoner, uten støtte utenifra, gjør utfordringen enda vanskeligere. Han har vært tvunget til å stole helt på egne ferdigheter og egen oppfinnsomhet når ting går galt – som det jo naturligvis gjør.

Han føyer seg inn i den lange rekken av norske polfarere, og Ousland har organisert ekspedisjoner som har gjenskapt flere av de store oppdagernes bragder. I 2007, da han fulgte Nansens historiske fotspor over Frans Josefs land, var han og gruppen hans isolert i tre uker – tvunget til å leve av det naturen hadde å by på. I 2010 reiste han gjennom Nordpassasjen og seilte gjennom hele Arktis i løpet av én årstid, et lenge ettertraktet mål innen polferder, muliggjort av de skiftende klimatiske forholdene.

Publikumsfavoritten er kjent for sine karismatiske og overbevisende presentasjoner, og Børge Ousland vil her rapportere fra sine siste ekspedisjoner og fortelle om sine observasjoner av klimaendringene i polområdene – illustrert av bilder og forrykende filmopptak!

Børge Ousland forteller

Merk: Videoen er med engelsk tale.

Tid og sted

Søndag 27. april 2014 i Oslo Konserthus

Bestill billetter

Kanskje du er interessert i ...

Les også